'Apple weigert Nvidia-drivers voor macOS Mojave goed te keuren'

107 reacties

Met de komst van externe grafische kaarten via Thunderbolt werd het mogelijk om gpu's van Nvidia op een Mac te gebruiken, maar de nieuwste versie van Apple's besturingssysteem, macOS 10.14 Mojave, weigert driver-ondersteuning te bieden voor 3d-chips van het groene kamp. De enige uitzonderingen daarop zijn de 'Mac Editions' van de GeForce GTX 680 en de Quadro K5000, beiden kaarten die al een aantal jaar oud zijn. Voor alle andere kaarten, zoals de GTX 10xx serie gebaseerd op de Pascal-architectuur, is er in Mojave geen driver-ondersteuning meer.

Dat is enigszins opvallend, aangezien deze kaarten in de vorige versie van macOS, 10.13 High Sierra, wel nog prima functioneerden. In een statement van Nvidia wordt vermeld dat Apple de drivers voor macOS volledig in eigen beheer doet, en dat Nvidia helemaal niets kan doen zonder goedkeuring van Apple. Voordien duurde het slechts een aantal dagen vooraleer Nvidia-gpu's een nieuwe versie van het besturingssysteem ondersteunden. Andere posts op het forum melden dat Nvidia absoluut bereid is om samen te werken met Apple en het probleem op te lossen, hoewel het ongeveer al een maand aan de gang is en er geen concrete informatie of plannen zijn.

Wie een Nvidia-kaart gebruikt en een update heeft uitgevoerd naar 10.14 Mojave zal een opvallend slechtere performance merken en een wijd scala aan problemen. Ook applicaties die gebruikmaken van cuda-cores of hardware acceleration werken vaker niet dan wel. Heel wat content creators hebben op social media hun frustraties geuit en er werd ook een petitie opgericht op Change.org, die op het moment van schrijven zo'n vierduizend handtekeningen heeft verzameld. Nvidia-gebruikers op een Mac doen er dus goed aan om (voorlopig) niet up te daten naar macOS 10.14 Mojave.

Een bericht van Nvidia over de ontbrekende drivers in macOS 10.14 Mojave.

Bronnen: Nvidia, Change.org, Forbes

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*