CES: Nvidia gaat AMD FreeSync ondersteunen - update

160 reacties

Hell just froze over; tijdens zijn CES persconferentie heeft Nvidia zojuist bekend gemaakt de VESA Adaptive Sync technologie te zullen gaan ondersteunen. Deze technologie, die de verversingsfrequentie van de monitor synchroniseert met de beeldopbouw van de GPU, kennen we echter beter onder een andere naam: AMD FreeSync!

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd om 6.34 uur, maar is aangevuld met nieuwe informatie.

Volgens Nvidia zijn er op dit moment zo’n 550 monitoren met ondersteuning voor VESA Adaptive Sync op de markt gebracht. CEO Jensen Huang gaf aan dat het gros van die schermen naar Nvidia’s standaarden geen geweldige synchronisatie bieden. Na het testen van 400 modellen heeft Nvidia een 12-tal modellen geselecteerd die men goed genoeg vindt om officieel te ondersteunen.

Op 15 januari komt Nvidia met een nieuwe driver waarbij je, indien je één van de schermen van onderstaande lijst hebt, gebruikt kunt maken van adaptive sync. Is je monitor niet gecertificeerd, maar ondersteunt hij wel Adaptive Sync, dan kun je dat handmatig alsnog activeren. Nvidia geeft aan de “overige 150 monitoren” ook spoedig te zullen gaan testen en dat de lijst geschikte monitoren spoedig uitgebreid zal worden.

Het argument dat 90% van de FreeSync-schermen niet goed is lijkt ons schromelijk overdreven, maar zal een poging van Nvidia zijn om de eigen G-Sync technologie nog altijd als te prefereren te positioneren. De monitoren die Nvidia nu heeft uitgekozen zijn stuk voor stuk relatief luxe (lees: dure) monitoren die qua prijs op z’n minst in de buurt komen van G-Sync exemplaren. Het wordt echter mogelijk om Adaptive-Sync handmatig in te schakelen voor niet-gecertificeerde monitoren.

Nvidia gaat de geschikt bevonden monitoren als "G-Sync Compatible" bestempelen. Schermen met échte G-Sync chip zullen in de toekomst ongewijzigd als "G-Sync" door het leven gaan, terwijl G-Sync HDR modellen worden hernoemd naar "G-Sync Ultimate".

« Vorig bericht Volgend bericht »
0