Turing verkopen lager dan verwacht

Door , bron: Nvidia


Onder normale omstandigheden moet een beursgenoteerd bedrijf elk kwartaal een kijkje geven in de bedrijfsvoering via een earnings report. Dat wordt dan weer gepresenteerd via een earnings call, een conference call waarbij analisten van vooraanstaande bedrijven luisteren naar wat het management over die resultaten te vertellen heeft, gevolgd door Q&A met die analisten. In veel gevallen gaat de earnings call gepaard met earnings guidance, een indicatie van het management hoe zij denken dat het bedrijf in de toekomst zal presteren.

De earnings call voor Q4'18 van Nvidia (NVDA) staat gepland voor 14 februari, maar vandaag gaf het bedrijf reeds een vernieuwde earnings guidance, waarschijnlijk om de beursschok wat te minderen op de dag van het earnings report zelf. De videochipbouwer verwacht namelijk 20% minder omzet voor het kwartaal (van 2,7 naar 2,2 miljard), waar bij de vorige schatting reeds rekening hield met een verlaagde omzet door de cryptoshock

Als redenen geeft CEO Jensen Huang de schuld aan (1) de snel verminderende groei van China (die weer z'n oorsprong heeft in de relaties met de Verenigde Staten) die de vraag zouden doen verminderen. Ook merkt de CEO ook op dat (2) de meeste nieuwe RTX-kaarten boven de aanbevolen verkoopprijs te koop worden aangeboden, wat veel consumenten de boot doet afhouden. Jensen geeft ook grif toe dat (3) het gebrek aan games die de features van de nieuwe kaarten demonstreert een rol heeft gespeeld. Tenslotte hint de oom van AMD's CEO Lisa Su ook op (4) een paar grote datacenter deals die net het kwartaal niet meer gehaald hebben, waarbij hij de oorzaak legt bij het algehele economische klimaat.

Na de eerste 4 paragrafen met het slechte nieuws, kruipt Jensen in de pen en doet er nog minstens 8 paragrafen bij over de rooskleurige toekomst die hij ziet voor het bedrijf, los van deze eenmalige slechte resultaten. Het mocht echter niet baten, en het aandeel van Nvidia staat op moment van schrijven 14% lager. Doordat Nvidia (deels) de schuld geeft aan het economische klimaat, moeten ook andere aandelen eraan geloven. Dat van AMD staat op moment van schrijven 8% lager, maar morgen is het uur van de waarheid voor hun, want dan hebben zij hun earnings call.

Interessant in de brief die Jensen aan zijn aandeelhouders schrijft is dat Nvidia inderdaad met opzet de productie van RTX kaarten heeft vertraagd om zodoende de huidige inventaris in het kanaal te verlagen. Men verwacht nog steeds dat ergens tussen februari en april zo goed als alle Pascal kaarten die potentieel kunnen concurreren met de nieuw uitgebrachte kaarten uit het kanaal zullen zijn. Als je dus ergens nog een koopje wil doen met een nieuwe Pascal-kaart van de vorige generatie, zal je je moeten haasten.


Dossier

Vandaag in het nieuws

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*