Doek valt definitief voor Intel Itanium-processors

9 reacties

Het zat er al aan te komen, maar Intel heeft bekendgemaakt dat het stopt met de laatste Itanium-processors, de 9700-serie. Hiermee komt er een eind aan de Itanium serverprocessors die in 2001 voor het eerst op de markt kwamen voor high performance computing (HPC). Tot midden 2021 zijn ze te bestellen, waarna het definitief over is.

De processors maakten gebruik van een very long instruction word-architectuur op 64-bit. HP begon de ontwikkeling in de jaren negentig als alternatief voor RISC, maar ging al snel samenwerken met Intel. In 2001 kwamen de eerste chips uit, maar die presteerden niet goed genoeg om de nadelen te overkomen. Zo was het energieverbruik te hoog, de productie te duur en konden ze niet overweg met x86. Hoewel de ontwikkeling lang doorging, bleek AMDs x64-architectuur, die wel overweg kon met x86, het betere alternatief. HP Enterprise is op dit moment de enige afnemer en betaalde nog tot en met 2017 voor de ontwikkeling van de chips. Nu dat gestopt is valt het doek voor de chips definitief.

Met codenaam Kittson gaat de 9700-serie de geschiedenisboeken in als de laatste serie Itanium-processors. Deze omvat vier verschillende processors met vier of acht cores en kloksnelheden van 1,73 tot 2,66 GHz en tdp's van 130 tot 170 watt. HyperThreading werd ondersteund en ook ddr3 ecc-geheugen. Ze werden gebakken op het 32nm-productieprocedé, wat direct een teken is dat de ontwikkeling weinig prioriteit meer had.

Bronnen: AnandTech, Intel (PDF)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*