'Nvidia gaf lagere inkomsten uit mining op om aandelen hoog te houden'

52 reacties

Nvidia zou zijn omzet uit verkopen voor het minen van cryptovaluta met opzet lager ingeschat hebben, om te voorkomen dat de waarde van zijn aandelen snel zou dalen als de verkopen zouden teruglopen. Dat claimt een analist van Royal Bank of Canada. Hij berekende dat Nvidia uit miningverkopen een omzet haalde van 1,95 miljard dollar, tegenover de 602 miljoen dollar die het zelf opgaf.

Zoals al uitgelegd in ons artikel over de mining-gekte, was er voor AMD en Nvidia een risico als de mining-markt zou krimpen. Investeringen zouden verloren kunnen gaan en massale overschotten kunnen optreden. Dit kost een bedrijf flinke hoeveelheden geld en bij een beursgenoteerd bedrijf vertaalt zo'n ontwikkeling zich vaak in een flink dalende aandelenwaarde.

De situatie wordt nu geschetst dat Nvidia dit wilde voorkomen, door de inkomsten uit mining lager in te schatten. Op deze manier zouden de gevolgen van het wegvallen van deze inkomsten minder ernstig lijken, waardoor de aandelen wellicht niet zover zouden dalen.


In rood het gat dat in de omzet achterblijft.

Analist Mitch Steves van RBC heeft nagerekend hoeveel Nvidia ongeveer aan inkomsten gekregen zou moeten hebben. Door te kijken naar de totale hash-rate en de hash-rate per videokaart, heeft hij berekend hoe groot de totale omzet geweest moet zijn uit mining. Dit rekeninghoudend met valuta die alleen met gpu's te minen zijn. Vervolgens legde hij de cijfers van AMD en Nvidia naast elkaar en ontdekte dat er een flink gat moet zijn.

Op deze manier berekende hij dat Nvidia tussen juli 2017 en juli 2018 een omzet van 1,95 miljard dollar gehaald zou moeten hebben, terwijl het zelf opgaf dat dit maar $ 602 miljoen was. Dit zou dus drie keer meer zijn dan uit de cijfers blijkt. De analist zegt dat dit moeilijk te bewijzen is, maar staat wel achter de cijfers.

Hoe Nvidia de cijfers verdraaid zou hebben is niet bekend, maar er zijn meerdere manieren voor. Zo kunnen inkomsten onder andere divisies weggeschreven worden of kunnen ze uitgesmeerd worden over meerdere jaren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het strafbaar is om aandeelhouders verkeerd in te lichten. Hoe dan ook lijkt het plan niet gelukt te zijn, omdat de koersen flink inzakten.


Nvidia's flink gezakte beurswaarde.

Bron: Businiess Insider

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*