Gerucht: Micron introduceert octa-level-cell NAND nog dit halfjaar

11 reacties

Fabrikanten hebben door de jaren diverse technieken gebruikt om ssd's goedkoper te maken. Een daarvan is het stapelen van de nand-cellen, nu tot 96 lagen. Een tweede is het verhogen van het aantal bits per cell. Vorig jaar bestormde QLC met 4 bits per cell de markt, hoewel TLC met 3 bits per cell nog de overhand heeft.

Micron lijkt nu een zeer agressieve stap te maken naar 8 bits per cell, waarbij het 5, 6 en 7 bpc overslaat, aldus WCCFtech. De website beweert van meedere bronnen bevestigd te hebben dat octa-level cell (OLC) nand nog in de eerste helft van 2019 geintroduceerd wordt door het bedrijf. 

Bij MLC verdubbelde de datadichtheid van 1 naar 2 bits per cell, bij TLC werd het 50% meer (2 naar 3 bits) en bij QLC was de winst slechts 33%. Verwacht werd FLC met 5 bits per cell voor 25% meer data, maar Micron lijkt meteen naar 8 bits te gaan en daarmee de datadichtheid opnieuw te verdubbelen.

Het probleem met het toevoegen van meer bits per cell is dat de cellen preciezer uit moet worden gelezen. Bij twee cellen neemt een niveau de helft van de mogelijk waarden in (bv 0 tot 0,5), bij drie bpc wordt dit een derde (0 tot 0,33) etc. Bij 8 bits per cell wordt dit 1/28, dus een 256ste van de mogelijke niveaus (0 tot 0,00390625). Zodra geheugencellen slijten neemt de ruis toe, wat met meer bits per cell eerder foutieve lees- en schrijfacties zorgt.

Of en zoja hoe Micron dit probleem heeft omzeild ligt nog in het midden, maar als het bedrijf het gelukt is het aantal niveau's met een factor 16 toe te laten nemen zou dat een grote prestatie zijn. Samen met 128-laags NAND dat op de planning staat zou het de prijs van flashgeheugen zo nog een keer kunnen halveren als het gerucht waar blijkt. 

Bron: WCCFTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*