Nvidia onthult Jetson Nano: Raspberry Pi-achtig bordje voor AI?

20 reacties

De Raspberry Pi is waarschijnlijk het meest populaire single-board computertje ter wereld. Maar het bordje is niet zo bar krachtig in hedendaagse maatstaven, en artificial intelligence is al helemáál niet zijn sterkste kant. Die zwakke plek zag Nvidia ook, daarom introduceert het de Jetson Nano. Dit is ook een single-board computer dat wél is ontworpen voor AI.

Net als bij de Raspberry Pi-bordjes zien we 40 gpio-pinnen, waardoor het sbc net zo geschikt is voor allerlei soorten maker-projecten als de Raspberry Pi's. Hij is wel iets groter: 95,3 bij 76,2 mm. Dat zou voornamelijk komen doordat de rekenkracht op een apart sodimm-bordje zit. Over rekenkracht gesproken, er zit een 64-bit quadcore met A57-cores van ARM in, die op 1,43 GHz draaien. De 128-koppige gpu is een custom chip van Nvidia zelf, en is gebaseerd op de Maxwell-architectuur. Er zit 4 GB ddr4 in, in plaats van een schamele 1 GB ddr2 in de Pi. Ook de Gigabit ethernetverbinding is een stuk krachtiger, maar er zit geen wifi ingebouwd, terwijl dat wel in de Pi 3B+ zit. Op dat uitbreidingsbordje zit ook emmc-geheugen van 16 GB, en het is uit te breiden aan de hand van een micro-sd-kaartje.

Hij wordt van stroom voorzien door een enkele usb 2.0 type-b-poort met een adapter van 2,5 ampère. Hij is ook te voeden met een dc-stroomplug, waarmee het apparaatje tot 4 ampère kan opslurpen. Hij zou tussen de 5 en de 10 watt verbruiken, vandaar dat er een relatief grote heatsink op zit.

Wat aansluitingen betreft zien we verder vier usb 3.0-poorten, en er kan een camera worden toegevoegd via het mipi-interface. Video uitvoeren kan via hdmi 2.0 en displayport 1.2, en er is een m.2 type-e-aansluiting aanwezig.

De hardwaremaker maakt al een aantal jaar speciale hardware voor AI, in de Jetson-lijn. Maar deze producten zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar. De Jetson Nano kost daarentegen 'maar' 99 dollar. Dat is nog steeds bijna drie keer zo duur als de Raspberry Pi 3B+, die een adviesprijs van 35 USD heeft. Nvidia komt ook met een module die bedrijven in hun producten kunnen gebruiken, dat beschikbaar komt in juli. Het heeft ook een forum opgezet waar gebruikers van het apparaatje terecht kunnen met technische vragen.

  Jetson Nano Dev Kit Raspberry Pi 3B+
Adviesprijs $99 $35
Cpu 64-bit quad-core ARM Cortex-A57 (1.43 GHz) 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 (1,4 GHz)
Gpu Nvidia Maxwell, 128 cores Broadcom VideoCore IV
Ram 4GB ddr4 1GB ddr2
Aansluitingen 4x usb 3.0, 1x USB 2.0b, hdmi, displayport, camera- connector, m.2-e, Gigabit ethernet 4x usb 2.0, hdmi 3.5mm audio, camera- connector 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth LE 4.1, ethernet (max 300 Mb/s)
Gpio 40-Pin


Nvidia's data over de prestaties van de Jetson Nano.

Bronnen: Nvidia, Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*