Sony's volgende Playstation krijgt raytracing, Zen 2, Navi en ondersteuning voor 8K

63 reacties

Wie wacht op bepaalde nieuwe hardware van AMD, heeft bewezen een lange adem te hebben. Nu lijkt het wachten dan eindelijk te worden beloond: AMD heeft zich officieel uitgelaten over een nieuwe console van Sony.

Mark Cerny, de hoofdarchitect van de Playstation 4, heeft namens AMD Wired verteld over de hardware die de nieuwe console moet krijgen. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; raytracing op de console wordt een ding. Cerny noemt dit de grootste verandering in jaren voor gaminghardware. Het is nog onbekend of het zal gaan om hardwarematige raytracing, waarbij er fysieke rekenkernen aanwezig zijn - zoals bij Nvidia's RTX-kaarten. Raytracing is namelijk ook al softwarematig mogelijk. Verder moet de Playstation een Zen 2-processor met 8 cores hebben, en een gpu die gebruik maakt van Navi. Dat moet een grote verbetering zijn ten opzichte van de vorige console, want producten met deze architecturen zullen worden gefabriceerd op 7 nanometer. Bovendien zat in de Playstation 4 (Pro) nog een verouderde Jaguar-cpu, die volgens game-ontwikkelaars de grootste flessenhals van de console was.

Cerny laat zich niet uit of de hardware gebaseerd zal zijn op chiplets, zoals AMD's aankomende Epyc Rome-cpu's en volgens geruchten ook consumentenhardware. Het is in ieder geval duidelijk dat het apparaat hardware krijgt die speciaal voor de Playstation wordt gemaakt. We zullen dus niet exact dezelfde chips terugzien in spul voor consumenten, maar een console gebaseerd op chiplets is nog niet per sé helemaal van de baan.

Verder heeft Wired losgepeuterd dat er een ssd in zal zitten - ook een first voor een krachtige console als deze. Het gaat volgens Cerny om een speciale ssd, eentje die meer bandbreedte heeft dan welke beschikbare ssd voor pc's dan ook. Waarschijnlijk gaat het dus om een nand-geheugen dat op het moederbord vastgesoldeerd zit. Het is nog onbekend of de ssd gebruik zal gaan maken van pci-e 4.0, maar het is wel duidelijk dat de ssd ongeveer 19 keer zo snel is vergeleken met de PS4. De architect stipt namelijk aan dat de developer's kit, die nog in een geheimzinnige doos zat toen Wired het interview hield, in de PS4-exclusive Spiderman fasttravel van 0,8 seconde mogelijk maakt. De oude Playstation deed over hetzelfde scenario 15 seconden.

De demo maakte gebruik van een 4K-tv, maar de console zou ook 8K ondersteunen. Het is nog niet bekend hoe goed de console zo'n enorme hoeveelheid pixels naar het scherm kan versturen. Een andere slimme verandering draait om een onderdeel dat surround-audio verwerkt. De beste ervaring zou je met een hoofdtelefoon kunnen krijgen, aldus Cerny.

Als laatste weten we nu dat de komende Playstation in ieder geval nog overweg moet kunnen met fysieke media, aka schijfjes. Het zou goed kunnen dat er een uhd-blu-rayspeler in komt te zitten. Games van in ieder geval de huidige console zul je ook nog kunnen spelen op de nieuwe variant, en zijn dus backwards compatible.

Cerny doet nog erg onduidelijk over hoe de console gaat heten, en helaas gaat de console ook nog niet in 2019 in de winkelschappen belanden.  een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat ontwikkelaars de tijd nodig hebben om raytracing te implementeren in hun spellen. Uit ander nieuws van vandaag werd al duidelijk dat AMD's lancering van bepaalde producten op 27 mei bevestigd lijkt te zijn. Het is nog niet duidelijk om welke hardware het precies gaat.

Bronnen: AMD, Wired


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 + DualShock 4 V2

Sony PlayStation 4 + DualShock 4 V2

 • PlayStation 4
 • 500 GB
 • Inclusief games
Niet verkrijgbaar
Sony PlayStation 4 1TB + 2x DualShock Controller

Sony PlayStation 4 1TB + 2x DualShock Controller

 • PlayStation 4
 • 1000 GB
Niet verkrijgbaar
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
Sony PlayStation 4 Slim 1TB Black

Sony PlayStation 4 Slim 1TB Black

 • PlayStation 4
 • 1000 GB
Niet verkrijgbaar
Sony PlayStation 4 Slim 500GB Black

Sony PlayStation 4 Slim 500GB Black

 • PlayStation 4
 • 500 GB

€ 549,98

2 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0