De weg naar Hardware.Info 7.0 #2: Een nieuwe naam, een nieuw logo

76 reacties

Twee weken geleden las je de aankondiging dat we in de loop van dit jaar een geheel nieuwe versie van Hardware.Info zullen introduceren, met de belofte je op gezette tijden op de hoogte te brengen van de plannen. Voordat we verder ingaan op de site zelf, kijken we in deze update naar onze naam en ons logo. Want: beide gaan op de schop!


Geen paniek, Hardware.Info gaat niet ineens een compleet andere naam krijgen. De komende verandering is subtiel, maar belangrijk. (En als je enorm jeuk krijgt van gepraat over logo’s, kijk dan vooral of we verder vandaag nog iets hebben gepubliceerd wat je meer aanspreekt, want dit is wel een enigszins nerdy stukje.)

Eerst enige historie: toen we Hardware.Info in 1999 oprichtten, was de URL www.hardwareinfo.net en spraken we ook over Hardwareinfo.net. In die tijd, en nog vele jaren daarna, was het gebruikelijk om je complete domeinnaam als naam te gebruiken, al was het maar omdat je destijds nog niet simpelweg een bedrijfsnaam in je browserbalk kon invoeren, waarna Google je direct naar de gewenste plaats van bestemming leidde. Ons logo destijds leek al heel erg op het logo van nu, alleen dan zonder kleurverloop én zonder punt: HARDWARE INFO. Toen begin van deze eeuw de .info domeinen beschikbaar kwamen, kreeg een bedrijf met een geregistreerd merk dat eindigde op info voorrang bij registratie. Wij kregen het domein hardware.info toebedeeld en de naam van de site werd aangepast tot Hardware.Info.


Hardware.Info Hardwareinfo.net 1.0, 20 jaar geleden

Wat is daar bijna twintig jaar later mis mee, zal je denken. Nou, toch wel iets. Hoewel we op zich erg blij zijn met de naam Hardware.Info heeft hij ook een groot nadeel: omdat mensen inmiddels gewend zijn om de domeinextensie bij merknamen niet meer uit te spreken, noemen veel mensen die ons niet zo goed kennen (en helaas ook veel mensen die ons wél kennen) ons steevast “Hardware” in plaats van “Hardware.Info”. Laat duidelijk zijn: met het generieke “Hardware” als publicatienaam zijn we alles behalve blij. Wat konden we doen om te voorkomen dat mensen ons in de toekomst “Hardware” blijven noemen?

Wij kwamen met een oplossing in twee delen. Allereerst een simpele verandering van de naam. Zoals we al schreven is het anno 2019 niet nodig om je complete domeinnaam als merknaam te gebruiken. Onze collega’s heten sinds een paar jaar ook “Tweakers” in plaats van “Tweakers.net”. Voor ons was de uiteindelijke oplossing eigenlijk kinderlijk simpel: haal de punt weer weg! Vanaf het moment dat we de nieuwe site lanceren zal de publicatie niet langer Hardware.Info maar Hardware Info heten, zonder punt dus. Met, hopen we, aanzienlijk minder misverstanden over onze naam.


Onze eerste schetsen van het nieuwe logo - iets teveel KPN.

Het tweede deel van de oplossing is om de I van Info prominent terug te laten komen in het primaire gedeelte van ons beeldmerk. Nu is dat een rode cirkel met een witte H met een cirkel er omheen (uiteraard was het plan in 1999 om dit mooi te combineren met de landingsplaats voor onze privéhelikopter, maar ja, toen kwam de dotcom-crash ;-)). In eerdere schetsen kwamen we op een combinatie van een hoofdletter H en een kleine letter i, maar dat zorgde voor iets te veel verwarring met een voormalige merknaam van KPN. Bovendien deed dat weinig om duidelijk te maken dat ‘info’ geen extensie, maar onderdeel van de bedrijfsnaam is. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een combinatie van een hoofdletter H en I in één beeldmerk - wat ons betreft wederom een subtiele, maar flinke verbetering.

Het uiteindelijke nieuwe logo toont duidelijk familiaire banden met het bestaande logo: de rode bol, blauwe balk en witte letters blijven. Tegelijkertijd is het veel strakker en moderner. Dit logo staat – zodra de nieuwe site live gaat – boven alle pagina’s én natuurlijk op – zoals het vanaf dan heet – Hardware Info Magazine.


Het nieuwe logo, zoals we dat zullen gebruiken vanaf Hardware Info 7.0.

Eerder in deze serie

De weg naar Hardware.Info 7.0 #1: er komt een geheel nieuwe site!

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*