Gerucht: Intel gaat mogelijk in zee met Samsung om discrete Xe gpu's te produceren

15 reacties

Het is inmiddels geen geheim meer dat Intel de de markt van de discrete gpu's zal betreden en dus de concurrentie zal aangaan met Nvidia en AMD. Over deze dedicated gpu's stuurt Intel al een tijdje teasers rond, en de term 'Odyssey' lijkt belangrijk te zullen worden. De lancering staat gepland voor ergens in 2020, de (massa)productie zou dus al stilletjesaan op gang moeten komen.

Voor die massaproductie onderzoekt Intel mogelijk of de chipfabrieken van Samsung de discrete gpu's kunnen produceren. Intel topman Raja Koduri, die het Xe graphics team leidt, bezocht onlangs een chipfabriek van Samsung in Zuid-Korea, net na de aankondiging dat Samsung klaar is voor productie op 5nm EUV. Het ziet er dus naar uit dat Intel de mogelijkheid aan het onderzoeken is om zijn Xe discrete gpu's bij Samsung te laten fabriceren.

Intel zelf bezit ook chipfabrieken, maar heeft nog moeilijkheden om te produceren op 10 nanometer. De 5nm EUV techniek van Samsung zou dus een veel hogere transistor dichtheid bieden dan Intel momenteel zelf kan produceren, wat wellicht noodzakelijk zal zijn om te kunnen concurreren. AMD heeft namelijk nu al 7nm grafische kaarten uitgebracht, en er wordt sterk verwacht dat ook Nvidia bij de volgende generatie gebruik zal maken van een kleinere productienode.

Raja Koduri, hoofd van Intel's discrete Xe-gpu team, op bezoek bij Samsung Electronics in Zuid-Korea. Foto afkomstig van @Rajaontheedge.

Bron: Techpowerup

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*