Intel introduceert 25 nieuwe desktop-CPU's in de negende generatie

Door , bron: Intel


Intel heeft gisteren nieuwe laptop-cpu's geïntroduceerd, die nu voor het eerst 8 kernen kunnen bevatten. Tegelijkertijd heeft het nieuwe desktop-processors uit de doeken gedaan, die de bestaande Core i9 9900K, i7 9700K en i5 9600K moeten vergezellen. Het gaat dus nog steeds om cpu's die gefabriceerd worden op 14 nanometer.

Het hoogst gepositioneerde nieuwe model is de i9-9900, die in tegenstelling tot zijn grotere broer met de K geen unlocked multiplier heeft. Deze chip heeft als eerste ook ondersteuning voor Intels Thermal Velocity Boost, waardoor zijn kloksnelheid met 100 MHz wordt opgeschroefd als de cpu een temperatuur van minder dan 70 graden heeft. Dit is ook mogelijk in de laptop-processors die de chipmaker ook heeft aangekondigd. Voorlopig zal dit waarschijnlijk de enige chip zijn die gebruik maakt van deze technologie.

Verder zijn er de Core i7 9700 en i7 9700F, twee lager geklokte varianten van de 9700K zonder hyper threading. Daardoor is het tdp van 65 watt mogelijk. De cpu's met een F in de naam hebben geen geïntegreerde gpu, en krijgen dezelfde adviesprijs als de modellen met igpu. Er komt ook weer een overklokbare vierkoppige i3 met geïntegreerde gpu, die de naam i3 9350K draagt. De variant zonder igpu is ook al te koop.

De cpu's van 65 watt worden vergezeld door processors die lager geklokt zijn en daardoor maar 35 watt moeten kunnen afvoeren. Desondanks het lage tdp heeft het topmodel met 16 threads een base clock van 2,1 GHz en een boost op één core van 4,4 GHz.

De lijst wordt beëindigd met nieuwe Pentium Gold en Celeron Gold-modellen. De Pentiums hebben 2 cores en 4 threads, terwijl de Celerons over twee threads beschikken. De Celerons bezitten ook over minder L3-cache.

 


Vandaag in het nieuws

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*