Apple's saffierglasleverancier aangeklaagd voor fraude

44 reacties

In 2014 kwam het gerucht dat Apple zijn nieuwe toestellen wilde voorzien van saffierglas, door in termijnen honderden miljoenen dollars te investeren in saffierglasleverancier GT Advanced Technologies. Dat bedrijf zou krasresistente saffierglaspanelen leveren gemaakt van synthetische saffierkristallen. In plaats daarvan produceerde het bedrijf gebrekkige saffierglascilinders die niet in glaspanelen konden worden gesneden, waardoor het bedrijf uiteindelijk failliet ging. Nu heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC aangekondigd dat het GTAT en zijn ex-CEO belast met fraude voor het achterhouden van belangrijke informatie van aandeelhouders.

Het idee van GTAT was om saffiercilinders te produceren die twee keer zo groot waren dan tot nu toe was geproduceerd. Ongeveer de helft van de cilinders bleek echter gebarsten en onbruikbaar vanwege verschillende productieproblemen. Volgens GTAT wilde Apple het bedrijf niet de rest van de termijnen uitbetalen voor de verdere ontwikkelingen en werd er geklaagd dat Apple GTAT in een 'wurgcontract' had vastzitten. Apple klaagde op zijn beurt dat GTAT niet in staat was om de productiedoelstellingen te halen.

Volgens de SEC zou het achterhouden van geld vanuit Apple niet de reden geweest zijn voor het faillissement van GTAT. Daarnaast zou er door de CEO een te rooskleurig beeld zijn geschetst over de prestaties van het bedrijf en de mogelijkheid om de noodzakelijke financiering te vergaren voor het voortbestaan van het bedrijf. Daarbij zou GTAT van tevoren geweten hebben dat er informatie beschikbaar was die mogelijk tot catastrofale consequenties voor het bedrijf zouden kunnen leiden - aldus Anita B. Bandy van het SEC. De voormalige CEO van GTAT, Thomas Gutierrez, kwam er vanaf met een spreekwoordelijke tik op de vingers en een boete van 140.000 dollar. 

Bronnen: Engadget, SEC

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*