TSMC: "5nm heeft 80% hogere transistordichtheid vergeleken met 7nm, meeste 7nm-klanten zullen overstappen in 2020"

26 reacties

Bij grote bedrijven wordt bij de publicatie van de kwartaalcijfers een zogenaamde 'conference call' gehouden, waar duidelijk moet worden hoe een dergelijk bedrijf ervoor staat. Chipbakker TSMC heeft deze presentatie er net op zitten voor het eerste kwartaal, waar de ceo van het bedrijf, C. C. Wei, een aantal interessante uitspraken heeft gedaan over toekomstige productieprocedé's.

Terwijl 7 nanometer onderweg is voor veel producten, is de foundry namelijk al druk bezig met het ontwikkelen van 5 nm. Het is de verwachting dat massaproductie van 5nm-producten in 2020 op gang zal komen. De ceo is zelfs zó positief over deze node, dat hij verwacht dat de meeste klanten die nu op 7 nm zitten ook gebruik zullen maken van het nieuwere proces. Vorige week deed de bedrijfsleider al een soortgelijke voorspelling over het 6nm-procedé van de foundry.

Het verschil tussen 7 en 5 nanometer klinkt niet zo groot, maar TSMC claimt dat de transistordichtheid 80% hoger ligt vergeleken met zijn 6nm-procedé. Om het nog wat ingewikkelder te maken; de chipfoundry heeft ook een procedé dat '6 nanometer' is gedoopt. 6 nm, dat de bijnaam N6 draagt, heeft een 18% hogere dichtheid vergeleken met 7 nanometer, dat ook wel N7 genoemd wordt.

Hierdoor zijn op 5 nm chips te fabriceren die veel meer rekenkracht of juist een lager stroomverbruik hebben. Het voordeel van het verhuizen naar 5 nm is dus behoorlijk groot. Je zou het kunnen vergelijken met de overstap van 14 nanometer naar 12 nm ten opzichte van van 14 nm naar 7 nm gaan. De overstap van 14 nm naar het 12nm-procedé ging vrij gemakkelijk, doordat chips niet opnieuw ontworpen hoeven te worden. Denk daarbij aan de transitie van de RX 580 naar de RX 590, of van de originele Zen-cpu's naar de Zen+-generatie.

Het is nog niet bekend waar een bedrijf als AMD voor gaat kiezen. Het is in ieder geval bekend dat Zen 3 hoogstwaarschijnlijk op het 7nm+-proces gemaakt zal worden, althans volgens de meest recente roadmaps van AMD dan. De Zen 3-architectuur zou in 2020 op de markt moeten komen. Het is dus goed mogelijk dat AMD ervoor kiest om Zen 4 op N6 te laten produceren. Intel is nog aan het zwoegen om zijn 10nm-procedé te laten werken, het zou slim van AMD zijn om nog een kaart (5 nanometer) achter de hand te houden.

Een wat oudere roadmap van AMD, waaruit duidelijk werd dat Zen 3 op 7nm+ gemaakt zal worden.

Bron: PCGamesN

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*