Ryzen 3000-processors ondersteunen mogelijk geheugen met snelheid van 5.000 MHz

38 reacties

Eergisteren berichtten we nog over de specificaties van één van AMD's aankomende Ryzen 3000-processors, die hopelijk op Computex aangekondigd zullen worden. Yuri Bubliy, ook wel bekend als '1usmus' en ontwikkelaar van de Ryzen DRAM Calculator, beweert op zijn Twitter-feed nu dat de aankomende processors geheugen zullen ondersteunen met een snelheid van 5.000 MHz.

Snelheid van geheugen wordt eigenlijk uitgedrukt in MT/s (megatransfers per secode). Het verschil tussen de twee kan afgeleid worden uit de benaming "DDR", wat een afkorting is voor "double data rate". Dit betekent dat er per cyclus twee keer zo veel data overgebracht kan worden. De effectieve kloksnelheid van een geheugenmodule is dan ook maar de helft van de opgegeven waarde, ookal 'gedraagt' de module zich wel alsof hij de opgegeven kloksnelheid heeft.

Bubily haalt ook aan dat de UClk, de kloksnelheid van de controller, gelijk is aan de helft van de module. Een module van 5000 MT/s heeft dus een effectieve kloksnelheid van 2500 MHz, de controller zou daardoor dus een snelheid van 1250 MHz moeten halen.


De Zen clock domeinen, via wikichip.

Bron: Twitter

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*