Computex: Gigabyte X570 Aorus Xtreme onderscheidt zich met passief gekoelde chipset en 10 gigabit

18 reacties

De meeste X570 moederborden die op de markt gaan komen zijn voorzien van actieve koeling op de chipset, noodzakelijk vanwege de 15W tdp hiervan. Ook Gigabytes X570 Aorus Master heeft een fannetje op de chipset, maar het topmodel van de lineup valt op doordat deze geen actieve koeling aan boord heeft. We kregen een vroege blik op de X570 Aorus Xtreme (en de X570 Aorus Master). Daarnaast komt het bedrijf met nog eens zes X570-borden, waarvan helaas geen afbeeldingen zijn.


X570 Aorus Xtreme

Hoewel over smaak altijd te twisten valt, zullen velen het toch met ons eens moeten zijn dat de X570 Aorus Xtreme een erg gelikt moederbord is. Gigabyte is spaarzaam omgesprongen met rgb-verlichting en heeft het moederbord voorzien van een carbon afscherming op de achterzijde, en voorop gaat ook een groot deel van het pcb schuil achter koellichamen en andere afdekking. 

Het 8-laags pcb is voorzien van een 16-fase stroomvoorziening, zonder doublers - hoe deze dan wel exact is uitgevoerd is nog een de vraag. Het bord heeft drie x16 pci-e 4.0 slots, en een switch aan boord om de inrichting hiervan naar wens in te delen - in totaal zijn er uiteraard 20 pci-lanes beschikbaar bij de nieuwe AMD processors. Ook zijn er drie pci-e 4.0 x4 m.2 sloten aanwezig. Alle aansluitingen aan de zijkant zijn een kwartslag gedraaid om het aansluiten te vereenvoudigen. Op de voorzijde zijn grote power- en reset-knoppen aanwezig om het overklokkers gemakkelijk te maken. 

Vermeldenswaard zijn de 10 Gbit Aquantia netwerkinterface, die de standaard Intel gigabit adapter complementeert, alsmede de 2x2 802.11ax 'wifi 6' draadloze adapter. Het io-paneel is geïntegreerd. Een andere wetenswaardigheid is dat het bord, evenals overigens alle X570 borden van Gigabyte, het flashen van de bios zonder dat er een cpu is geïnstalleerd mogelijk maakt, wat QFlash Plus heet bij Gigabyte.

 

 
Aorus Xtreme.

X570 Aorus Master, Ultra en Elite

Waar de Aorus Xtreme het echte topmodel is, heeft de Aorus Master grotendeels dezelfde papieren - alleen dan op veel fronten net iets minder. Zo is dit bord voorzien van minder opzetstukken, waardoor het geheel net wat minder strak oogt. Verder heeft hij eenzelfde luxe stroomvoorziening, maar dan met 14 in plaats van 16 fasen. Ditzelfde geldt voor het bedrade internet. De 10 gigabit adapter van Aquantia is vervangen door een Realtek-chip met 2,5 Gb/s, terwijl de Intel-adapter blijft. Verder zijn de aansluitingen en poorten grotendeels gelijk aan die van de duurdere Xtreme.

Op basis van de Master komt er ook de Aorus Ultra. Deze lijkt vrijwel identiek aan de Master, maar er zijn kleine verschillen. Zo heeft de Ultra geen 2,5 Gb/s poort, maar zit er wel hdmi 2.0 op voor een interne gpu. Verder heeft hij een extra pci-e 4.0 x 1-slot uit de chipset, is een usb 3.1 gen 2-poort vervangen door een tragere met gen 1-snelheid en is de Q Flash-knop nu intern te vinden.

Daarbij komt ook nog de Aorus Elite. Deze mist het tweede pci-e 4.0 x16-slot uit de processor en heeft er daardoor maar een. Verder zijn ook hier weer kleine verschillen. Zo mist wifi op dit bord en is de audiochip vervangen door een simpeler exemplaar. Er is één m.2-slot uit de chipset minder en de usb-poorten zijn iets anders.

 

 
Aorus Master.

Drie keer Aorus Pro en Gaming X

Onder de naam Aorus Pro komt Gigabyte nog met drie verschillende moederborden. De basisversie is een atx-moederbord met twee pci-e 4.0 x16-sloten uit de processor, samen met een x16-slot uit de chipset. Daarnaast heeft hij twee m.2-sloten die met pci-e 4.0 x4 verbonden zijn - een vanuit de cpu, de ander vanuit de chipset. De basisversie heeft alleen een Intel gigabit ethernetadapter, maar er komt ook een Wifi-versie met 802.11ax.

Van de Aorus Pro is het derde model een mini itx-formaat. De X570 I Aorus Pro Wifi is het enige kleine bord van Gigabyte en wordt uitgerust met twee dimm-sloten, één pci-e 4.0 x16-slot en twee m.2-aansluitingen. Er zitten meer aansluitingen op voor een interne gpu, waaronder 1x displayport 1.2 en nog eens 2x hdmi 2.0. Verder is de Intel GbE-adapter van de partij en zit er wifi 6 op.

De laatste is de X570 Gaming X van Gigabyte zelf. Dit is een wat voordeliger atx-moederbord die ook wat minder luxe is uitgerust. Er zit een enkel pci-e x 16-slot op uit de cpu, met nog eens eenzelfde slot op x4-snelheid uit de chipset. Twee m.2-aansluitingen zijn aanwezig, maar er is bijvoorbeeld bespaard op het internet en de audio. Er zit een Realtek gigabit ethernet-adapter in en een ALC887-audiocodec. Verder ontbreekt wifi en zit er geen usb 3.1 gen 2 op. De snelst beschikbare poorten zijn usb 3.1 gen 1, ofwel usb 3.0 met 5 Gb/s.

 
Aorus Elite.


Aorus Ultra.

 
Aorus Pro.

 
Links Aorus Pro Mini ITX, rechts Gaming X.

 

 

Bron: Gigabyte

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*