Computex: "RX 5000-serie van AMD wordt hybride van GCN en RDNA, 'pure' RDNA komt met Navi 20" - update

59 reacties

De Zweedse website SweClockers zou met onbekende bronnen gesproken hebben over de chips van de mid-range Navi-videokaarten die voor de deur staan. Volgens hen zal de RX 5000-serie, die gebruik maakt van deze chips, niet volledig gebruik maken van het kersverse RDNA architectuur.

In plaats daarvan zou het een soort hybride versie zijn van RDNA en GCN. De 'kleine' Navi-chips zouden hun wortels in GCN hebben, maar zouden ook genoeg kenmerken van RDNA hebben om Navi een nieuwe architectuur te noemen. RDNA is volgens AMD speciaal ontwikkeld voor gamers, terwijl GCN van alle markten thuis zou moeten zijn (en dus ook goed zou moeten presteren in compute-taken). AMD benadrukt dat RDNA een compleet nieuwe architectuur is, de chipontwerper trekt daarvoor de vergelijking tussen Zen en Bulldozer. Waar Zen een compleet nieuw ontwerp is ten opzichte van Bulldozer, moet RDNA dat ook zijn in vergelijking met GCN.

RDNA zou onder andere 25% betere prestaties per klok hebben, en 50% betere prestaties per watt.

RDNA zou een 'pure' verschijning krijgen in Navi 20, de grotere, high-end Navi-chips. Big Navi zou pas in 2020 op de markt komen. AMD zou de chips die volgende maand onthuld zouden moeten worden op E3 nog kenmerken van GCN geven, omdat de grote game-engines goed geoptimaliseerd zijn voor op GCN gebaseerde architecturen. Als AMD voor 'zuivere' RDNA had gekozen, dan had het vanaf nul moeten beginnen. De eerste generatie kaarten met RDNA-kenmerken dient hierdoor als het ware als voorbereiding op een toekomstige iteratie.

AMD's ceo Lisa Su deed op Computex begin deze week een aantal details van Navi en RDNA uit de doeken, waarna het een demo liet zien van de RX 5700-gpu. Ook over de cpu-architectuur Zen 2 werd meer verteld. ASRock liet vallen dat de custom Navi-kaarten in augustus op de markt zouden komen.

 

Wij hebben een foto kunnen bemachtigen van een Navi-die.

Update - SweClockers heeft de informatie niet van AMD zelf, maar van een andere, onbekende bron.

Bron: SweClockers

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*