[Pro] Volgens schattingen kost de nieuwe beste Mac Pro minimaal 50.000 dollar

139 reacties

Nu het halve internet het een beetje heeft kunnen hebben over de specificaties van Apple's nieuwe producten, en dan met name de nieuwe Mac Pro, zijn er een aantal reviewers die de prijs van het topmodel hebben geprobeerd te schatten. Veel schattingen klinken op het eerste gezicht erg wild, maar gezien de specs van het nieuwe bakbeest, de prijs van het basismodel en Apple's gewoonten, lijkt het toch nog redelijk plausibel. Zet je pot zout in ieder geval alsnog maar op tafel.

The Verge schat dat het topmodel minstens 35.000 Amerikaanse dollars moet kosten, maar dat is zonder de grafische kaart(en) en ook het Pro Display rekent de techsite niet mee. Het schat dat de optie met de vier gpu's (de twee Radeon Pro Vega II Duo's) minimaal zo'n 12.000 euro zal kosten. Daardoor zou je (als je het extravagant luxueuze display meerekent) zo op 50.000 dollar uit moeten komen, en dan rekent The Verge nog wat terughoudend. Hier is hoe de site op dat bedrag kwam:

Laten we bij het begin beginnen: het basismodel kost 6.000 dollar, dat heeft Apple al bekendgemaakt. Dit is inclusief onderdelen als de behuizing (die inmiddels in de wandelgangen al de kaasrasp genoemd wordt), het moederbord, de voeding en de cpu-koeler en dergelijken. Ook de cpu, gpu, wat opslag en wat ram zit hier bij in, maar deze onderdelen zullen niet hetzelfde (en dus ook veel duurder) zijn in het absolute topmodel, bovendien zijn de kosten van deze onderdelen in het totaalplaatje bijna te verwaarlozen.

Dan is er het werkgeheugen: Apple gebruikt voor de Mac Pro ecc-geheugen, en er passen maximaal 12 modules in voor een totaal van 1,5 TB. Een module van de benodigde 128 GB kost al gauw 1.390 dollar, wat betekent dat het totaal uitkomt op 17.870 dollar. Apple levert maximaal twee keer 2 TB aan ssd-opslag in het nieuwe speeltje, en het bedrijf vraagt voor zijn iMac Pro met 4 TB 2.400 dollar méér ten opzichte van het basismodel.

Er past één 28-koppige Xeon W-cpu in, die waarschijnlijk ongeveer 7.500 dollar kost. Als we er vanuit gaan dat het zal gaan om een soortgelijke Xeon W-3275, natuurlijk. Deze komt het dichtst bij Apple's aangekondigde kenmerken uit, maar de kans is groot dat het zal gaan om een andere chip die wat duurder zal zijn, door onder andere de grotere hoeveelheid cache in de chip voor het bedrijf uit Cupertino.

Dan is één van de andere grote kostenposten aan de beurt; de gpu's. Deze zouden dus minimaal 12.000 dollar kosten, ervan uitgaande dat één Radeon Pro Vega II Duo ongeveer net zoveel zal gaan kosten als een Quadro RTX 6000, die voor $ 6.300 van eigenaar zou moeten kunnen wisselen. The Verge schrijft dat het niet verbaasd zou zijn als de prijs twee keer zo hoog zou zijn voor deze upgrade. Er komt ook een 'Apple Afterburner accelerator', die ook voor het topmodel optioneel zou blijven. Van dit onderdeel is het moeilijkst in te schatten hoeveel hij zou moeten kosten, dus dat durven we niet te zeggen.

Als je iets aan je krachtpatser wilt hebben, zul je ook een monitor moeten hebben. En als je toch al voor het topmodel van de Mac Pro gaat, dan bestaat er een reële kans dat je ook voor het Pro Display gaat. Deze kost 5.000 dollar. Dat is wel zonder de standaard, die wordt los verkocht voor $ 1.000. De matte coating kost ook $ 1K, waardoor de totaalprijs voor één Pro Display op zo'n 7.000 dollar uit zou komen. Zes stuks kan ook nog: de Mac Pro kan er zes van beeld voorzien.

 

In totaal kom je dan uit op ongeveer 45.000 Amerikaanse dollars. Dat is zónder de Afterburner-kaart, zonder het Pro Display en zonder randapparatuur. Daarnaast gaan we ervan uit dat de grafische topconfiguratie (twee Pro Vega II Duo's) niet meer dan 12.000 dollar zou kosten. Ook lijkt The Verge niet overal marges voor Apple meegerekend te hebben, zoals bij de cpu en gpu's. Dat is een fikse prijs voor een computer, maar blijkbaar betaal je voor wat je krijgt: een monster-workstation in een behuizing die je nergens anders kunt krijgen, met meer mogelijkheden dan waar de meeste mensen van zouden kunnen dromen.

Bronnen: The Verge, Heise

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*