Europese Commissie wil een onafhankelijker Europa op het gebied van supercomputers en wil in Europa chips laten ontwerpen

97 reacties

De Europese Commissie heeft besloten dat het European Processor Initiative (EPI) financiële steun zal krijgen vanuit de EU, dat meldt de website van het initiatief. Hiermee zou Europa onafhankelijker worden op het vlak van high power computing, artificial intelligence-accelerators en automotive.

Momenteel is de EU sterk afhankelijk van bedrijven buiten Europa, voornamelijk bedrijven uit de VS (Intel, AMD, etc.) en Azië (denk aan bedrijven als TSMC). Als reactie daarop zal de EU nu ongeveer een miljard euro investeren in het ontwikkelen van Europese supercomputer-technologie. Daarnaast wil het dat Europese supercomputers meer rekenkracht zullen krijgen dan die van de Verenigde Staten en China. Het EPI moet meewerken aan het ontwikkelen van eigen processors, op basis van onder andere de arm- en de royalty-vrije risc-v-instructieset. Het consortium heeft inmiddels 26 partners uit 10 verschillende landen, en heeft zijn eerste ontwerp gepresenteerd, en zijn plannen voor de komende jaren verduidelijkt.

In 2021 moet de eerste generatie genaamd 'Rhea' verschijnen. Deze generatie wordt gecategoriseerd als gpp, of general purpose processors, en zal gebruikt worden in supercomputers en als proof of concept in de automotive-industrie. De tweede generatie zal Cronos heten, die moet in 2022 of 2023 komen. Deze chips moeten supercomputers van exascale-klasse mogelijk maken. Ook zouden dit de eerste chips zijn die daadwerkelijk in de automotive-sector gebruikt zullen worden. Ook de derde generatie wordt kort vermeld, daarvan wordt een onthulling in 2024 verwacht. Verder claimt het EPI een holistische aanpak; het zal niet alleen maar de hardware ontwikkelen, ook de software zal door Europese bedrijven worden ontwikkeld. Dat geldt voor zowel het os als voor hpc-applicaties.

Eerder vandaag werd bekend dat de Europese Commissie ook een project dat een royalty-vrije risc-v-SoC wil maken financieel zal steunen.

Bron: European Processor Initiative

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*