PCI-SIG publiceert definitieve specificaties PCIe 5.0-standaard

32 reacties

PCI-SIG, de organisatie achter de pci express-standaard, heeft de definitieve specificaties van pci-e 5.0 vrijgegeven. Hoewel de eerste producten met pci-e 4.0 net uitgebracht worden, ligt met versie vijf alweer een verdubbeling van de bandbreedte op de loer. Per lane wordt de bandbreedte 32 GT/s, ofwel 128 GB/s voor een x16-aansluiting.

We hebben gezien dat met pci express 4.0 al consumenten-ssd's mogelijk worden die boven de 5 GB/s gaan, waardoor het de vraag is waar al die bandbreedte voor nodig is. Voor consumenten is het nut vermoedelijk nog beperkt, maar de vraag komt voornamelijk uit zakelijke hoek, want pci-e wordt natuurlijk ook ingezet in servers.

Door de alsmaar toenemende hoeveelheden data, onder andere ook door data-intensieve kunstmatige intelligentie, zijn er in datacentra ook daadwerkelijk bottlenecks. Onder andere de communicatie tussen servers onderling is vaak afhankelijk van pci-express. De verdubbelde bandbreedte kan daar dus flink van pas komen.

Pci express 5.0 zal net als de vorige versies weer compatibel zijn met oudere versies van de standaard. Om de volledige snelheid te benutten is echter wel nieuwe hardware of een update nodig. Verder is een nieuwe cem-connector inbegrepen voor insteekkaarten.

Bron: Businesswire

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*