AMD bevestigt 16-core Ryzen 9 3950X voor Socket AM4

55 reacties

AMD’s CEO Lisa Su heeft zojuist tijdens haar presentatie aan de vooravond van de E3-gamebeurs in Los Angeles bevestigd dat het bedrijf in september een 16-core variant van de nieuwe 3e generatie Ryzen-processors zal introduceren. De Ryzen 9 3950X krijgt een maximale klokfrequentie van 4,7 GHz en heeft een tdp van slechts 105 watt.

Na de aankondiging van de 3e generatie Ryzen processors tijdens Computex twee weken geleden, was het ontbreken van een 16-core model in de presentatie direct het gesprek van de dag. Aangezien de aangekondigde 12-core Ryzen 3900X uit twee zogenaamde cpu-chiplets met elk 8 cores is opgebouwd, was direct duidelijk dat een 16-core model technisch tot de mogelijkheden behoorde. Het feit dat we uit meerdere bronnen bevestigd kregen dat AMD prototypes van 16-core modellen had uitgedeeld aan moederbordfabrikanten en andere partners, was er voldoende reden om aan te nemen dat het bedrijf de mogelijkheid tot introductie van een dergelijk model op z’n minst in overweging nam.

De aankondiging van een 16-core exemplaar heeft niet lang op zich laten wachten. De processor zal door het leven gaan als de Ryzen 9 3950X, heeft 16 core en 32 threads, werkt standaard op 3,5 GHz met een 4,7 GHz Boost-klokfrequentie, heeft in totaal 72 MB cache (8 MB L2 + 64 MB L3) en heeft een tdp van 105 W. Vooral dat laatste is op het eerste gezicht bijzonder, maar we moeten niet vergeten dat AMD en Intel tegenwoordig hun tdp baseren op de standaard klokfrequentie van de processors en niet op het maximale stroomverbruik wanneer deze werken op een Boost/Turbo-frequentie.

De processor maakt gebruik van de Socket AM4 processorvoet en is geschikt voor zowel de nieuwe generatie moederborden met AMD X570 chipset, maar ook bestaande borden met bijvoorbeeld AMD X470 chipset. De komst van een 16-core processor naar een mainstream platform is uniek te noemen. Intel gaat voor haar mainstream processorvoet (Socket 1151) niet verder dan 8 cores.

De Ryzen 9 3950X moet in september op de markt komen voor $749.

Klik hier voor onze uitgebreide AMD 3e generatie Ryzen / Zen 2 preview.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*