Apple gebruikt ook voor nieuwe Mac Pro propriëtaire SSD-connector

70 reacties

Apple gebruikt voor de ssd's in de nieuwe Mac Pro een propriëtaire connector, net zoals in veel van zijn andere producten. Het is opmerkelijk vanwege de uitbreidbaarheid die Apple noemt, want hierdoor kunnen er niet zomaar andere schijven gemonteerd worden. Dit zal moeten via andere verbindingen. Tegelijkertijd viel het ook te verwachten.

AppleInsider dook in de informatie die Apple tot dusver gepubliceerd heeft en ontdekte dat de connector een onbekende is. Hij lijkt niet op een gestandaardiseerde layout, maar is ook niet gelijk aan die van eerdere Macs. Qua uiterlijk lijkt het nog het meest op msata, maar dan met een veel hogere snelheid via vermoedelijk pci express. Via deze poorten is dus geen andere opslag te installeren.

De ssd's die standaard in de Mac Pro geleverd zullen worden zijn qua prestaties vergelijkbaar met die van de huidige MacBook Pro. Sequentieel lezen en schrijven gaat maximaal met 2,6 en 2,7 GB/s. Standaard komt er een enkele 256GB-schijf in. Vervolgens kan er gekozen worden voor 2x 512 GB, 2x 1 TB en 2x 2 TB. De nieuwe T2-securitychip zit er nog eens tussen om de data op de schijven te versleutelen en andere beveiligingszaken te regelen.

Uitbreiden via de aangepaste poorten lijkt niet mogelijk, maar er zijn meerdere alternatieven. Er is een grote hoeveelheid pci express-sloten beschikbaar voor uitbreidingskaarten. Hoewel die ssd's duur zijn, is het wel mogelijk. Daarnaast kunnen er MPX-modules van andere fabrikanten ingestoken worden, waardoor via die weg reguliere schijven ingebouwd kunnen worden. Verder zijn er intern nog twee relatief trage sata-poorten te vinden, maar geen brackets om schijven in te doen. Als laatste is er nog een optie voor externe opslag die via Thunderbolt 3 aangesloten kan worden - vermoedelijk net zo snel als intern.

Het is niet bekend waarom Apple een propriëtaire connector toepast. Mogelijk wil het de basiscomponenten veilig houden met de T2-chip en wil het daardoor geen producten van andere fabrikanten als basishardware. Een andere reden kan misschien zijn dat het gewoon de eigen ssd's wil verkopen. Totdat Apple meer bekendmaakt valt dit alles niet met zekerheid te zeggen. Gelukkig zijn er ook alternatieven.


De sata-poorten in rood.


De propriëtaire connector.

Bron: AppleInsider

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*