Huidige Raspberry Pi-modellen zijn gevoelig voor kortsluiting - kan leiden tot onherstelbare schade

31 reacties

De Raspberry Pi's zijn relatief populaire ontwikkelaarsbordjes, met ondertussen al een derde generatie op de markt. Tot dusver overleefden de mini-computers doorgaans een kosrtsluiting, maar het blijkt dat bij een van de nieuwe modellen, de Pi 3B+, dit tot een problematisch gevolg kan leiden. Een kortsluiting die per ongeluk wordt veroorzaakt tussen de 3,3V en 5V rail leidt tot onherstelbare schade aan de Power Management IC (PMIC). Oudere modellen kennen dit specifieke probleem niet.

Volgens een bericht van Hackaday is het defect te herkennen aan het feit dat de 3V-pinnen geen spanning meer dragen. 5 volt is aanwezig, de voedings-LED gaat branden, maar de Raspberry Pi wordt niet meer aangezet. Eén ding is duidelijk: de kabels worden gebruikt om stroom te leveren aan externe componenten en zouden hoe dan ook niet met elkaar verbonden moeten zijn. De getroffen spanningslijnen zijn niet alleen open toegankelijk via de 40-pins GPIO-strip, maar bevinden zich ook direct naast elkaar op pen 1 en pen 2. Zelfs een korte aanraking met een geleidend voorwerp kan het defect veroorzaken.

Het betreffende onderdeel is een MaxLinear Power-Management-IC (MXL7704), specifiek ontworpen voor de Raspberry Pi 3B+. De chip is in de handel verkrijgbaar, maar volgens Hackaday zijn die chips vooraf in de fabriek geconfigureerd voor andere doeleinden (vermoedelijk door firmware of eenmalige programmering). Daarom kunnen zelfs handige hobbyisten met de juiste soldeerapparatuur het defecte onderdeel niet vervangen.

De makers van de Raspberry Pi erkennen het probleem en waarschuwen in hun forum voor het per ongeluk wegglijden tijdens het meten van de pinnen. Het gaat hier om een gebruikersfout, maar de makers zijn aan het werk om tot een oplossing te komen.

Bron: Hackaday


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB

Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB

  • Onboard CPU
  • DDR2

40,46 €

2 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*