Conceptversie PCI Express 6.0 aangekondigd, brengt met 256 GB/s vier keer zoveel bandbreedte als PCIe 4.0

27 reacties

Het is nog geen maand geleden dat PCI-SIG, de organisatie achter de pci-standaard, versie 5.0 officieel heeft vastgelegd. En consumentenproducten die pcie 4.0 ondersteunen liggen nog niet eens in de schappen. Maar dat weerhoudt het instituut er niet van om nog verder te dromen, want het heeft ook al versie 6 aangekondigd.

De nieuwste versie biedt een bandbreedte van 256 GB/s, met 16 GT (Gigatransfers) per seconde via een x16-verbinding. Dat is vier keer zo snel als pcie 4.0, en twee keer zo snel als de pas vastgelegde 5.0-standaard. De standaard blijft, net als de voorgaande iteraties, backwards compatible met de voorgaande standaarden. PCI-SIG claimt dit bereikt te hebben door pulse amplitude modulation-technologie met vier niveau's te gebruiken, waardoor het niet nodig is om absurd hoge frequenties te gebruiken. Daarnaast is forward error correction ingebouwd, met "extra mechanismen om efficiëntie te verbeteren".

Volgens de organisatie mikt pcie 6.0 nog sterker op markten die veel behoefte (zullen) hebben aan een enorme hoeveelheid aan bandbreedte, zoals artificial intelligence en machine learning, netwerken, opslag en high performance computing.

Het zal, afgaande op de vorige introducties, nog wel een tijd duren voordat producten met de pcie 6.0 in de schappen zullen liggen. De officiële specificaties zullen waarschijnlijk pas in 2021 vrijgelaten worden, en daarna zal het naar verwachting nog een jaar of twee duren voordat producten gebruik maken van de standaard.

Lees ook:

Bronnen: Business Wire, Engadget

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*