Digitimes: Laptopverkopen nemen toe, handelsoorlog tussen VS en China speelt een rol

5 reacties

Wereldwijd nemen de laptopverkopen met een aantal procentpunten toe met een gerapporteerde groei van ongeveer 10% voor de top 5 laptopfabrikanten in de maand mei van dit jaar. Dat wordt vermeld in een rapport van nieuwsbureau Digitimes. Naast de cijfers van mei wordt er ook een 'significante groei' verwacht in de notebookorders voor juni en juli.

De huidige en hevige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt vermeld als een grote factor in de stijgende orders. Fabrikanten van laptops verhogen het aantal bestellingen van partners en fabrieken om zo een groot mogelijke voorraad in te slaan. Echter is de groei van 10 procent in mei zwakker dan de groei in dezelfde maand vorig jaar, en dat komt wellicht doordat Intel momenteel kampt met cpu-tekorten volgens de Researchafdeling van Digitimes.

HP heeft in mei de kroon overgenomen van grootste laptopfabrikant door het introduceren van nieuwe Windows-modellen alsook Chromebooks. Lenovo deed het iets slechter in mei omdat de orders van hun Chromebooks werden afgesloten en de producten intussen end-of-life zijn gegaan. Dell lijkt het minst te profiteren van de stijgende laptopverkopen, want het merk kent een 'dramatische daling' doordat er minder business notebooks worden verkocht.

De fabrieken zelf in China doen het voorlopig erg goed, met 16% meer leveringen in mei dan vorig jaar voor de drie grootste original design manufacturers (odm), bedrijven die de laptops in opdracht van een merk produceren. Onder andere HP en Apple laten laptops produceren bij Quanta, dat zich momenteel de grootste odm in China mag noemen.

Bronnen: Digitimes (1), Digitimes (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*