Samsung onthult de Exynos 9825 - eerste chip geproduceerd met EUV op 7 nm

6 reacties

Euv is een techniek waar de hele chipwereld al lange tijd aan werkt. En niet zonder reden: chips zijn bij elk kleiner proces moeilijker om te maken, waardoor de kosten omhoog schieten. Euv is één van de oplossingen voor dit probleem, en Samsung heeft nu de eerste soc met de technologie officieel gemaakt. De op 7 nanometer geproduceerde chip gaat door het leven als de Exynos 9825, en zal waarschijnlijk in de aankomende Note 10 terechtkomen.

De chipmaker claimt dat de Exynos 9825 ten opzichte van de 9820 betere prestaties heeft en efficiënter kan zijn, maar Anandtech's uitgebreidere lijst met productspecificaties laat zien dat de verbeteringen aan de cpu-kant marginaal zijn. De Exynos 9820 heeft twee Cortex A75-kernen die op 2,31 GHz draaien, en in de Exynos 9825 draaien dezelfde kernen op 2,4 GHz. Voor de rest zijn de specificaties van de cpu hetzelfde gebleven.

Ook de grafische mogelijkheden lijken ongeveer gelijk te zijn gebleven; de Mali G76MP12 is nog steeds hetzelfde, maar volgens Samsung is de kloksnelheid wat verhoogd. Hij moet dus wat sneller zijn dan zijn voorganger, maar het is nog onbekend hoeveel sneller.

Ook de rest van de chip lijkt exact hetzelfde gebleven: er is ondersteuning voor camera's van 22 megapixel aan de voor- en achterkant, en dubbele camera's van elk 16 MP zijn ook mogelijk. 8K-media kan op 30 fps worden geëncodeerd en gedecodeerd, voor 4K is dit 150 frames per seconde. De modem is dezelfde Shannon 5000 als in de Exynos 9820, die onder andere in de S10 zit.

Al met al is er weinig veranderd, veel verbeteringen rondom kloksnelheden konden we ook niet verwachten. De Exynos 9820 werd immers op 8 nanometer gemaakt, de 9825 op 7 nanometer. Hopelijk maakt euv het produceren van de nieuwe chip wat goedkoper. Vanavond houdt Samsung zijn Unpacked-evenement, waarschijnlijk kondigt het bedrijf daar de Note 10 aan. De verwachting is dat deze chip daar in zal zitten.

Bronnen: Samsung, Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0