Toshiba heeft nieuwe formfactor voor NVMe-ssd's ter grootte van een SD-kaart

4 reacties

Toshiba heeft opgemerkt dat hedendaagse sd-kaarten veel sneller kunnen en dat nvme-ssd's veel kleiner kunnen, want het heeft een nieuwe formfactor voor piepkleine nvme-ssd's onthuld.

De geheugenfabrikant noemt de standaard 'xfmexpress', het combineert de voordelen van een nvme-ssd in m.2-formaat met die van een bga-ssd die vastgesoldeerd wordt op een pcb. Een kaartje is met 18 bij 14 millimeter iets groter dan een normale micro-sd-kaart. In termen van bandbreedte doet hij ook niet onder voor een nvme-ssd op basis van een bga-variant; de standaard kan overweg met 2 en 4 lanes per ssd, en er kan gebruik gemaakt worden van zowel pcie 3.0 als pcie 4.0. Dat betekent dat de theoretische bandbreedte met de eerste ssd's rond de 4 GB per seconde zal liggen, bij een 'volgende generatie' (lees: pcie 4.0) zal die snelheid zijn verdubbeld tot 8 Gigabyte per seconde.

De manier van plaatsen van de ssd is enigszins opvallend. De socket heeft namelijk een soort openklappend dekseltje, dat vergelijkbaar is met het mechanisme van een Epyc- of Threadripper-cpu. Het ssd'tje schuif je in het deksel, waarna je hem sluit en het geheel op slot 'schuift'. Het moet ook warmte kunnen verplaatsen, waardoor een te warme ssd minder snel voor moet komen.

De nieuwe formfactor moet dunnere, kleinere en lichtere apparaten mogelijk maken. Lenovo steunt Toshiba's initiatief al, het is nog onbekend wie verder de standaard in producten zal gaan gebruiken.

Bron: Toshiba

« Vorig bericht Volgend bericht »
0