Samsung introduceert Galaxy Note 10-serie: voor het eerst in twee maten

30 reacties

Samsung heeft zojuist de nieuwe Galaxy Note 10-reeks wereldkundig gemaakt, nadat er via lekken al het nodige over de toestellen naar buiten was gekomen. Voor het eerst bevat de reeks nu twee modellen met een verschillende schermgrootte. De Galaxy Note 10 heeft een 6,3 inch scherm - 0,1 inch kleiner dan de Galaxy S10+ - terwijl de Note 10+ een 6,8 inch-paneel bevat.

'Oneindig' display en nieuwe S-Pen

Volgens Samsung is het vrijwel randloze 'Cinematic Infinity Display' van de Note 10-serie het beste van Samsung tot nu toe. Opmerkelijk genoeg heeft het paneel van de 'gewone' Note 10 een resolutie van 2240 x 1080 beeldpunten, lager dan dat van de Galaxy S10, S10+ en de Note 10+, die alle 3040 x 1440 pixels tellen. Het cameragaatje in het amoled-scherm zit bij beide nieuwe Notes in het midden, in plaats van aan de rechterkant, zoals bij de Galaxy S10-reeks. Onder het paneel zit weer een ultrasone vingerafdrukscanner.

Uiteraard beschikken beide rechthoekig vormgegeven Note 10-modellen weer over de typische 'S-Pen', die de Note-serie sinds jaar en dag kenmerkt. Het pennetje werd voor de Note 10 herontworpen, heeft nu een behuizing uit één stuk en ondersteunt 'Air Actions', gebaren zonder het scherm aan te raken.

Ten opzichte van de Note 9 missen de twee Note 10-toestellen echter ook enkele features. Zo is er onderaan geen 3.5 mm-jack meer te bekennen voor bedrade hoofdtelefoons, terwijl ook de irisscanner en de notificatieled missen, net als bij de S10-reeks. De bovenste bezel is immers stukken kleiner geworden.

Camerasetup: vooral nieuwe software

De camerasetup van beide nieuwe Notes heeft erg veel weg van die van de eerdere Galaxy S10-toestellen, behalve de toevoeging van een extra depth-of-field sensor bij de Galaxy Note 10+, die kan worden gebruikt voor ar-toepassingen. Beide Note 10-modellen hebben dezelfde 12 megapixel hoofdcamera met een variabel diafragma (f/1.5-f/2.4), optische beeldstabilisatie (ois) en dual-pixel autofocus. Daarnaast is er een 12 megapixel 'zoomlens' met ois, die een vergroting van ongeveer 2x biedt ten opzichte van de hoofdcamera, alsmede een 16 megapixel groothoeklens. In het cameragaatje aan de voorzijde bevindt zich tot slot een 10 megapixel-camera met f/2.2-diafragma en dual-pixel autofocus.

De camerasoftware van de Note 10-serie is op diverse punten vernieuwd. Zo kunnen bokeh-effecten nu ook in video gebruikt worden bij de Note 10+, en is er een functie waarbij het toestel als het ware kan 'inzoomen' op geluid, doordat de telefoon andere geluidsbronnen wegfiltert. Tevens is de videostabilisatie verbeterd en werkt de nachtmodus nu ook op de frontcamera. Het bewerken van de gemaakte videobeelden kan middels de S-Pen, waarvoor de video-editing app Adobe Rush nu ook ondersteuning heeft.

Hardware: snelle soc, veel geheugen en snel opladen

Beide Note 10-toestellen hebben dezelfde snelle octacore soc - in het persbericht vermeldt Samsung zoals gebruikelijk niet precies welke chip erin zit, maar vermoedelijk gaat het om de Exynos 9825, een doorontwikkeling op de Exynos 9820 die we in de Galaxy S10-reeks aantroffen. De Note 10 heeft 8 GB ram en 256 GB opslag, de Note 10+ is verkrijgbaar met 12 GB ram en 256 GB opslag, of 12 GB ram en 512 GB opslag. Alleen bij de Note 10+ kan het geheugen nog verder worden uitgebreid middels een microSD-kaartje. Het lte-modem van de dualsim-toestellen biedt theoretische downloadsnelheden tot 2 Gbps (cat. 20). 802.11ax-wifi is ook weer present.

De accucapaciteit van de 'normale' Note 10 bedraagt 3500 mAh, terwijl de Note 10+ een grotere 4300 mAh-accu bevat. Beide toestellen zowel draadloos als bekabeld worden opgeladen. De Note 10+ ondersteunt daarbij supersnel bedraad laden met 45 W, beduidend sneller dan tot nu toe bij Galaxy-toestellen mogelijk was. De geschikte adapter zul je echter los moeten aanschaffen.

Prijzen en beschikbaarheid

De Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10+ zijn beschikbaar in twee verschillende kleuren. In de eerste kleurvariant genaamd 'Aura Glow' heeft het glas aan de achterkant een kleurverloop van wit naar blauw. Zoals je aan de foto's kunt zien, heeft het toestel bovendien een bijzondere afwerking waardoor reflecties allerlei verschillende kleuren aannemen. Voor wie dat maar niks vindt, is er de 'Aura Black'-variant, die gewoon zwart is.

De Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10+ zijn vanaf nu te preorderen, en komen op 23 augustus daadwerkelijk beschikbaar. De Galaxy Note 10 komt voor 949 euro in de winkels te liggen. Voor 1099 euro koop je de Galaxy Note 10+ in de variant met 256 GB opslag, terwijl voor de versie met 512 GB opslag 1199 euro moet worden neergeteld.

Bron: Samsung

« Vorig bericht Volgend bericht »
0