AMD: ontwerp Zen 3 is af, Zen 4 wordt nu ontworpen

75 reacties

Ondanks AMD's recente succes lijkt het bedrijf niet rustiger aan te gaan doen. Integendeel; de chipontwerper is nog steeds behoorlijk op stoom, en dat lijkt het nog wel een tijdje vol te gaan houden. Tijdens de presentatie van de Epyc-processors van de tweede generatie werd duidelijk dat de Zen 3-architectuur al klaar is, en dat Zen 4 nu ontworpen wordt.

De nieuwe Epyc-modellen maken gebruik van Zen 2-cores op 7 nanometer. Zen 3 zal volgens AMD's slide gebruik gaan maken van een geoptimaliseerd 7nm-proces, deze keer mét euv of extreme ultraviolet. Dit procedé zou, als we AMD's partner TSMC mogen geloven, ten opzichte van het non-euv-procedé 10% lager stroomverbruik bieden bij dezelfde prestaties, of 7% betere prestaties bij hetzelfde stroomverbruik. Daarnaast zou volgens ander nieuws de node de transistordichtheid nog eens met 20% verhogen.

Uit de slide wordt ook duidelijk dat er al gewerkt wordt aan Zen 4. Daar is nog minder over bekend dan over Zen 3, het zal nog wel even duren voordat we daar officieel nieuws over horen. In ieder geval springen er al zeer wilde geruchten rond op het internet. Zo zou Zen 3 of Zen 4 de eerste architectuur zijn die gebruik gaat maken van meer dan 2 threads per core, zodat een 32-koppige cpu 96 of zelfs 128 threads zou hebben. Haal je aluminiumhoedje maar vast van de kapstok, want dit is natuurlijk nog niet bevestigd. AMD heeft nu wel onthuld wat de codenaam van Zen 4 is, namelijk 'Genoa'.

Als AMD zijn momentum vol houdt, dan zal Zen 3 in Ryzen 4000 en wellicht in een derde generatie Epyc-cpu's in 2020 de markt bereiken.

Bron: TechPowerUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*