Nintendo Switch overgeklokt: CPU laat 75 procent hogere kloksnelheid toe

4 reacties

De Nintendo Switch maakt gebruik van de Nvidia Tegra X1-SoC en staat daarbij niet bekend als de console die het meest krachtig is. De nadruk wordt door de fabrikant dan ook vooral gelegd op de gameplay die je op de hybride console kan beleven. De processor draait standaard op 1020 MHz en de gpu op 307,2 MHz, waarbij de gpu in de dock tot 768 MHz kan halen. Sinds firmware 8.0.0 heeft Nintendo besloten een 'boost modus' toe te voegen, waarbij de laadtijden en framerates hoger komen te liggen. Buiten de dock zou de gpu een snelheid van 384 MHz en zelfs 460 MHz halen. Ontwikkelaars zouden de cpu naar 1785 MHz kunnen tillen om laadtijden te verminderen. 

Eurogamer heeft de Tegra-SoC in de Nintendo Switch overgeklokt om eens te kijken tot hoe ver die zou gaan. Ze hebben gebuik gemaakt van de tool sys-clk. De gpu-kloksnelheid kon met 20 procent worden verhoogd en de cpu-kloksnelheid met maar liefst 75 procent. Tijdens oefentesten met een aantal games merkte Eurogamer vooral op dat de processor de prestaties van de console beperkt. Zo veranderde de prestaties tijdens het spelen van Dragon Quest Builders 2 niet door de gpu te overklokken, terwijl het overklokken van de processor de framesnelheid met 40 procent verhoogde. Een vergelijkbaar beeld werd gegeven door Mortal Kombat 11 en Wolfenstein Youngblood, waarbij in het laatste geval ten minste een iets hogere resolutie werd bereikt door de GPU te overklokken.


Bron: Eurogamer

De gpu-prestaties zijn eenvoudig aan te passen door simpelweg de resolutie of grafische kwaliteit te verlagen. Het porteren van pc- of consolegames naar de switch veroorzaakt daarom met name problemen voor de processor, omdat games over het algemeen minder schaalbaar zijn gemaakt aan de cpu-zijde. Daarnaast is de geheugenbandbreedte een beperking, omdat die niet hoger gaat dan 1600 MHz. Alleen een lagere resolutie zou dit oplossen.

Het overklokken levert echter niet alleen voordelen op: het verbruik van de console tijdens het spelen van Wolfenstein Youngbood nam toe met 15 tot 20 watt. Als gevolg hiervan wordt de levensduur van de accu verkort en moet het koelsysteem veel meer werken. In plaats van 60 °C bereikt een overgeklokte console 67 °C met daarbij een hogere ventilatorsnelheid. De Tegra X1 throttlet pas bij 83 graden, dus zou er nog genoeg ruimte moeten zijn om over te klokken. De conclusie is in elk geval dat een hogere cpu-kloksnelheid zorgt voor een vlottere gemeplay met minder afwijking van de standaard 30 fps.

Bron: Eurogamer

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*