AMD: temperaturen van 110 °C op heetste punt zijn normaal voor RX 5700 XT

117 reacties

Deze week heeft AMD in een blogpost het boost-algoritme en thermal management uitgelegd van zijn nieuwe Radeon RX 5700-serie 'Navi' gpu, die temperaturen boven de 100 °C aantikt onder load. Volgens de fabrikant vallen deze temperaturen 'binnen de specificaties' en moeten ze helpen de beste prestaties uit de gpu te persen.

AMD geeft aan dat het normaliter vertrouwde op een enkele temperatuursensor die in de buurt van de reguliere temperatuurdiode werd geplaatst om de temperatuur van de gpu te meten. Dat veranderde met de release van AMD's Radeon VII-gpu in februari. Volgens de fabrikant heeft deze gpu een hele batterij aan temperatuursensoren verspreidt over de gehele gpu-die, wat AMD enhanced thermal monitoring noemt. De RX 5700-serie maakt dus ook gebruik van meerdere sensoren.

Het bedrijf zegt dat zijn vorige generatie gpu's vaak aanzienlijke 'thermal headroom' - en bijbehorende prestaties - laten liggen, door hun werking aan te passen op basis van een enkele meting. De extra sensoren moeten de RX 5700 grafische kaarten helpen om de bedrijfstemperaturen en prestaties in evenwicht te houden. Vertrouwen op tal van thermische sensoren wordt belangrijker omdat bedrijven vertrouwen op steeds kleinere productieprocessen. Die kleinere 'junctions' leiden tot een grotere thermische dichtheid, waardoor hotspots vaker voorkomen. De prestaties baseren op de gemiddelde temperatuur van de die, zoals AMD deed voordat de Radeon VII en RX 5700 werden geïntroduceerd, zou de gpu's dwingen hun 'potentieel te verkwisten'.

"In plaats van een conservatieve, 'worst case' temperatuurscenario voor de hele die in te stellen, blijven de gpu's van de Radeon RX 5700-serie hun kloksnelheid agressief verhogen totdat een van de vele beschikbare sensoren de 'hotspot' of 'junction'-temperatuur bereikt van 110 °C . De gpu blijft werken tot die 110 °C 'junction-temperatuur' tijdens normaal gaming-gebruik, wat wordt verwacht en binnen de specificaties blijft. Hierdoor kunnen de Radeon RX 5700-serie gpu's veel hogere prestaties  en kloksnelheden leveren uit de doos, met behoud van geluids- en betrouwbaarheidsdoelstellingen."

Uiteraard hebben de boardpartners van AMD custom videokaarten op de markt gebracht met krachtigere koelsystemen, die de temperaturen onder de 100 °C houden.

Bron: AMD

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*