[Pro] Xilinx lanceert aanpasbare acceleratorkaarten met betere prestaties dan GPU's voor servers

15 reacties

Datacenters worden geconfronteerd met steeds zwaardere eisen, die ervoor zorgen dat de hiervoor gebruikte infrastructuur steeds meer op zijn limieten botst. Het Amerikaanse Xilinx wil dit echter oplossen met zijn FPGA-technologie (field-programmable gate array). FPGA's zijn halfgeleiders die gebaseerd zijn op een matrix van programmeerbare logische blokken, die verbonden worden via programmeerbare interconnecties. Na de productie kunnen FPGA's opnieuw worden geprogrammeerd om zo beter aan te sluiten bij de applicatie waarvoor ze zullen worden gebruikt.

Op basis van deze technologie komt Xilinx nu met zijn Alveo U50 datacenter accelerator. Het gaat om de eerste low-profile, aanpasbare acceleratorkaart, die ondersteuning biedt voor pcie van de vierde generatie. De kaart moet verschillende reken-, netwerk-, en opslagladingen versnellen doordat het gaat om een herprogrammeerbaar platform. Enkele voorbeelden van toepassingen waarvoor de kaart kan dienen zijn het transcoderen van video, het maken van inferenties dankzij machine learning, data analyse en het maken van financiële risico modellen.

De U50 moet tussen de tien en twintig keer betere prestaties bieden in doorvoer, latency en energie-efficiëntie (een tdp van 75 watt) in vergelijking met gpu's of cpu's. De kaart moet ontwikkelaars ook helpen met het vinden (en uitschakelen) van latency-, en dataverplaatsingsbottlenecks. Er is verder sprake van 8 GB aan HBM2-geheugen, netwerkconnectiviteit van 100 Gbps en CCIX interconnecties. Aangezien de kaart in gewone pcie-slots van een server past en een laag tdp heeft, moet de Alveo U50 aanpasbare versnelling toegankelijker maken. De acceleratorkaart zou beschikbaar moeten zijn in het najaar van 2019. Mocht er in de tussentijd meer informatie ter beschikking komen dan kan je een update verwachten bij dit artikel.

 

Bron: VentureBeat

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*