'Goedkoper dan OLED' OLCD belooft dunnere schermranden

17 reacties

Voor zowel smartphones als notebooks zijn dunnere randen rond beeldschermen wenselijk: minder rand betekent een groter scherm in een apparaat met dezelfde omvang, of een compacter, lichter apparaat. Bij notebooks betekent het bijvoorbeeld dat 15,6-inch schermen tegenwoordig passen in behuizingen die voorheen hooguit 14-inch panels konden bevatten, en bij smartphones dat zelfs een 6,8-inch metend display zoals dat van de Samsung Galaxy Note 10+ nog past in een behuizing van 7,7 cm breed. 

Bij smartphones hebben buigbare oled-schermen geholpen om afmetingen compact te houden, maar die technologie is te duur om in elke prijsklasse toe te passen - dat gaat al helemaal op voor notebooks, waar een oled-scherm een forse meerprijs betekent. Om die reden is het nieuws interessant dat het bedrijf FlexEnable erin geslaagd is om olcd-schermen te fabriceren die volledig randloos zijn: dat wil zeggen, het beeld loopt door tot de randen van het paneel. Uiteraard is een soort rand nog wel vereist ter bescherming van het paneel - maar dit type scherm kan ook gebogen worden, waarbij de randen aflopen.

Oled is een term die voor Hardware Info lezers geen nadere toelichting behoeft, maar over olcd lees je minder vaak. Deze organic liquid crystal displays delen eigenschappen met oled, zoals buigbaarheid en dunne of nu dus zelfs afwezige randen, maar werken nog altijd met het principe van een afzonderlijke backlight. Dat heeft een positief effect op de fabricagekosten van de schermen, die worden gewoon gemaakt op basis een superdun plastic substraat, waarop de individuele transistors worden bevestigd alvorens voor een backlight gemonteerd te worden. Volgens FlexEnable zijn olcd-schermen drie tot vier keer goedkoper dan oled-exemplaren van vergelijkbaar formaat.

De nieuwe olcd's moeten op tal van formaten te produceren zijn, waardoor ze niet alleen voor smartphones en notebooks, maar ook voor zogeheten large format displays en multidisplay-opstellingen bruikbaar moeten zijn. Voor notebooks belooft de fabrikant dat deze met de nieuwe techniek tot 100 gram lichter en 0,5 mm dunner moeten kunnen worden. De schermen moeten in 2020 in productie genomen worden.

Bronnen: Display Daily, FlexEnable

« Vorig bericht Volgend bericht »
0