HDR1000 4K OLED-schermen op komst voor notebooks

8 reacties

Notebooks met hdr-schermen zijn nog amper verkrijgbaar, maar dat high dynamic range ook naar laptops zijn weg gaat vinden is wel duidelijk. We hebben al vaker uit de doeken gedaan waarom hdr een belangrijke verbetering is boven weergave met een standaard dynamisch bereik - mits wordt voldaan aan de basisvoorwaarden van een groter kleurenpalet met nauwkeuriger weergave, in combinatie met een hoog contrast.

Daarvoor is weer een hoge (piek)helderheid vereist, en die belooft panelfabrikant AUO te leveren met een 17,3-inch 120Hz 4K DisplayHDR1000-paneel voor notebooks, dat het gaat laten zien op de komende Touch Taiwan beurs. Het betreft een LTPS-paneel, dus vervaardigd op een ander type substraat dan het gebruikelijke amorfe silicium (a-Si) waarmee gangbare lcd's worden gemaakt. Low temperature poly silicon heeft onder meer een lagere energieverbruik als positieve karakteristiek, al vragen we ons af in hoeverre het bij dit display zal compenseren voor een ongetwijfeld hoog verbruik door de helderheid. Wellicht zal hierbij helpen dat het gaat om een oled-paneel dat met behulp van inkjettechnologie is vervaardigd.

17,3-inch notebooks staan niet bekend als de klasse met de langste accuduur, maar zoals bijvoorbeeld MSI heeft laten zien met de Stealth GS75 is het wel degelijk mogelijk om dunne, lichte gaming notebooks te maken met een fatsoenlijke werktijd op een acculading. De kans dat we dit type hdr-scherm in dat soort notebooks gaan aantreffen lijkt ons in eerste instantie klein - vermoedelijk zullen ze eerst hun weg vinden naar uit de kluiten gewassen 'desktop replacements' waarbij de accu eerder dienst doet als ups. 

Naast het notebook paneel gaat AUO ook een 85-inch 8K tv-paneel tonen met 1024 individueel dimbare zones, een 2,9-inch LTPS scherm met 1688 pixels per inch en 2304 dimbare zones, bestemd voor virtual reality headsets, en een zeer sterk gebogen 12,3-inch mini-led hogeresolutie LTPS-paneel met een curve van 750R en 1000 nits helderheid, dat primair bestemd zal zijn voor toepassingen in de autoindustrie.

Het Taiwanese AUO is de laatste jaren koploper met het introduceren van nieuwe technologieën - het bedrijf heeft inmiddels een flinke lijst schermtypes op zijn naam staan die het als eerste kon introduceren, waaronder 144Hz ips en 240Hz tn. Ook de  monitoren met G-sync HDR maken alle gebruik van AUO-panels.

Bronnen: Digitimes, AUO

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*