Intel brengt grafische driver uit met integer scaling

17 reacties

Intel heeft zoals beloofd een nieuwe grafische driver uitgebracht die is voorzien van integer scaling, zij het als bèta. In Graphics Software 25.20.100.7155 zit de functie onder de naam 'retro scaling'. Het werkt alleen op Gen11-graphics, die te vinden zijn in Ice Lake-processors.

In weze voegt Intel twee nieuwe schalingstechnieken toe, zoals te zien is in de afbeelding. Onder de naam retro scaling vallen twee instellingen: scaled width en fixed width.

Fixed width is pure integer scaling, waarbij een pixel uit de bron bijvoorbeeld als vier pixels getoond wordt. Dit is de meest pure vorm van schaling, omdat er geen interpolatie aan te pas komt. Het heeft echter als nadeel dat maar een beperkt aantal resoluties mogelijk is en het scherm vaak ook gedeeltelijk gevuld wordt.

Scaled width maakt gebruik van nearest neighbor-interpolatie. In plaats van elke pixel als vier pixels weer te geven, wordt voor elke missende pixel gekeken naar de vier omliggende beeldpunten. Op die manier krijg je een scherpe schaling zonder de wazigheid van traditionele bilinear upscaling. Het voordeel is dat het beeld flexibeler geschaald kan worden, waardoor meer resoluties mogelijk zijn en meer van het beeld gevuld wordt.

Bronnen: Intel, TechPowerUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*