Drie TRX40-moederborden bij Asus: Prime, Strix en Zenith Extreme

7 reacties

Na ASRock vanochtend heeft ook Asus zijn line-up aan moederborden voor de derde generatie Threadripper-cpu's onthuld. Het merk komt met drie TRX40-modellen: de Prime TRX40-Pro, de RoG Strix TRX40-E Gaming en de RoG Zenith II Extreme. 

Prime TRX40-Pro

Als eerste kijken we naar de Prime TRX40-Pro. Zoals we van de Prime-serie inmiddels wel gewend zijn is het bord hoofdzakelijk uitgevoerd in grijstinten, met zilverkleurige koelblokken waarop witte accenten zijn aangebracht. Asus zet de Prime in de markt als een betrouwbare basis voor een Threadripper-systeem zonder al te veel opsmuk.

De Prime heeft geen draadloze netwerkchip aan boord, maar heeft wel een m.2-2230-aansluiting naast de pcie x4-connector waarin je zelf een netwerkkaartje kan plaatsen. Daarboven treffen we twee grotere m.2-ruimtes en drie pcie-sloten van volledige lengte. Wat bekabeld internet betreft is het bord voorzien van een 1 GbE-module uit de stallen van Intel.

Achterop komen we een tiental usb-poorten, waarvan er eentje is uitgevoerd als type-c. De audioaansluitingen voor de Realtek S1220-chip en een bios flash-knop maken de i/o compleet. Intern zijn er acht sata-poorten te vinden.

RoG Strix TRX40-E Gaming

Met de Strix TRX40-E Gaming stappen we over naar de Republic of Gamers-lijn van Asus. Dat betekent een zwart uiterlijk met de nodige rgb-verlichting en andere flair, zoals een klein oled-schermpje bovenop één van de vrm-koelblokken.

De koeling van die stroomtoevoer is wat opgeschroefd ten opzichte van de Prime: in het bovenste element zitten nu twee kleine, semi-passieve ventilatoren geplaatst om de warmteoverdracht te bevorderen wanneer de boel opwarmt. En hoewel hij niet direct zichtbaar is, zit er ook een ventilator bij de chipset.

Wifi 6 en bluetooth 5.0 zijn bij dit model ingebouwd, en mogelijk daarom heeft Asus afscheid genomen van de m.2-2230-aansluiting. In plaats daarvan is er nu een derde connector geplaatst onder de 24-pins stroomconnector, waarin een ssd dus omhoog steekt. Dit zou de airflow op de schijf moeten bevorderen. 

RoG Zenith II Extreme

Als topmodel heeft Asus de Zenith II Extreme, de opvolger voor wat wij in 2017 als 'het ultieme Threadripperbord' beschreven. Dit model is als enige in Asus' line-up te groot voor het traditionele atx-formaat en is dus als e-atx moederbord uitgevoerd. Onder andere de 'Dimm.2'-connector waarin je een insteekkaartje met daarop twee m.2-ssd's kan plaatsen maakt dit noodzakelijk.

In tegenstelling tot de Strix- en Prime-borden beschikt deze Zenith over vier pcie-sloten van volledige lengte, al kunnen ze niet allemaal tegelijk de volledige 16 lanes gebruiken. Een voorbeeldinstallatie met vier gpu's zorgt ervoor dat de verdeling van lanes x16/x8/x16/x8 wordt, al gaat het hier natuurlijk wel om het snellere pci-express 4.0.

Drie m.2-sloten (voor een maximum van vijf, met de dimm.2) en acht sata-poorten moeten voorzien in genoeg opslagcapaciteit. Achterop treffen we liefst twaalf usb-connectors, met twee in usb-c. Verder zijn er zowel een Intel 1 Gbe-poort als een 10 GbE-adapter van Aquantia aanwezig. Ten slotte is het oled-schermpje wat we op de Strix vonden nog even geüpgraded: die van de Zenith is groter en kan nu ook kleuren weergeven.

Beschikbaarheid en prijsstelling

Net zoals concurrent ASRock houdt Asus de kaarten nog aan de borst als het om adviesprijzen voor deze TRX40-moederborden gaat. Naar verwachting horen we rondom de officiële lancering van de Threadripper 3000-chips op 25 november meer. In de tussentijd kun je op Asus' website de volledige details over deze moederborden vinden.

Bron: Asus EdgeUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*