Gigabyte TRX40-moederborden krijgen heel veel I/O, flinke VRM en fan op chipset

26 reacties

AMD heeft de eerste Threadripper-3000-chips met zijn Zen 2-cores onthuld, en daarbij horen nieuwe moederborden. ASRock en Asus waren er al vroeg bij, en ook Gigabyte heeft een aantal nieuwe TRX40-modellen in de pijpleiding zitten.

Het gaat om vier stuks, om precies te zijn. Het meest luxueus uitgedoste model heet de TRX40 Aorus Xtreme. Dit extended-atx-bord heeft een vrm met 16+3 fasen met daarbovenop een forse heatsink met 'echte' koelvinnen. De backplate over de volledige achterkant moet ook helpen met de koeling van de vrm. Gigabyte heeft geheugen tot en met ddr4-4400 getest middels een overklok, de acht dimm-sloten kunnen met 32 GB per geheugenlatje tot 256 GB per systeem gebruiken. Ecc is ook ondersteund.

Je verbinding met het internet wordt verzorgd door een tweetal 10Gb lan-aansluitingen, een tweede chip van Intel zorgt voor wifi 6 (802.11ax) en Bluetooth 5.0. De audiochip in kwestie in een ALC 1220-VB, daar is een SABRE9218-dac van ESS aan toegevoegd. De vier m.2-aansluitingen kunnen allemaal overweg met pcie 4.0 x4-ssd's. In tegenstelling tot de X570-variant van de Xtreme is de chipset van dit TRX40-model actief gekoeld middels een fan. De andere TRX40-modellen van Gigabyte zijn ook actief gekoeld. Zoals bij al deze nieuwe Threadripper-moederborden zijn er acht sata-aansluitingen op gesoldeerd.

De Aorus Master is de lichtelijk getrimde versie van de Xtreme, op dit model zit één m.2-connector minder, en ook de netwerkchip houdt het op een 5 Gigabit lan-chip van Aquantia, in combinatie met een Gigabit ethernetchip van Intel. Wifi 6 en Bluetooth 5.0 zijn nog steeds aanwezig. De vrm behoudt zijn 16+3 fasen, de gebruikte powerstages zijn helaas nog onbekend. De vier pcie-sloten hebben dezelfde configuratie met x16-, x8-1 x16- en x8-bandbreedte, maar er is ook een extra x1-slot toegevoegd.

De Aorus Pro doet het wat zuiniger aan, zo heeft dit bord een (nog steeds flinke) vrm met 12+2 fasen. Waarschijnlijk is de backplate, die wel op de andere modellen zat, op dit model weggelaten. Verder heeft het Gigabit ethernet, drie m.2-aansluitingen en dezelfde configuratie voor de pcie-aansluitingen. Van de TRX40 Designare zijn nog geen afbeeldingen, maar de specificatielijst verklapt dat het bord een enkele Gigabit ethernetaansluiting heeft, een viertal m.2-aansluitingen en dezelfde audio-eigenschappen. De dac van ESS is wel weggelaten.

De prijzen van de borden zijn nog niet bekend, maar borden met de TRX40-chipset zullen waarschijnlijk niet goedkoper zijn dan de X399-voorgangers. Waarschijnlijk zullen ze beschikbaar zijn als de nieuwe Threadripper-cpu's ook in de winkels liggen.

Bronnen: Gigabyte (persbericht), Gigabyte

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*