MediaTek S900-SoC voor 8K-tv's gaat in massaproductie

15 reacties

TSMC heeft in een persbericht verklaard dat het de S900-soc van MediaTek in massaproductie neem. Deze chip zal terechtkomen in smart-tv's, met name in modellen met een 8K-resolutie.

De chip maakt gebruik van een aantal Cortex A73-kernen, het aantal rekenkernen heeft de foundry niet onthuld. We weten wel dat de gebruikte gpu een Mali G52 is. De chip kan hdr10+-content met een 8K-resolutie decoderen op 60 fps, of 4K-content met hdr op 120 frames per seconde. Hdmi 2.1a-uitgangen worden hierbij ondersteund. De 'externe graphics-ondersteuning' moet ervoor zorgen dat fabrikanten ook hun eigen grafische technologieën kunnen integreren. Waarschijnlijk is dit het geval; het lijkt er namelijk niet op dat de geïntegreerde Mali-encoder op 8K-resolutie beeld met 60 fps kan decoderen.

Een AI PQ, kort voor 'artificial intelligence picture quality', moet hetzelfde werken als een npu en de kwaliteit van het bronmateriaal verhogen aan de hand van kunstmatige intelligentie. Het optimaliseren van helderheid, kleurverzadiging, scherpte en bewegingsscherpte worden daarbij als voorbeelden genoemd. De chip zal worden gemaakt op TSMC's 12nm finfet-procedé. Het product moet goedkopere 8K-televisies mede mogelijk maken, zoals veel MediaTek-producten zal de chip dus geen extreem hoog prijskaartje krijgen.

Bronnen: TSMC, MediaTek

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*