Apple introduceert 16-inch MacBook Pro met Navi 14-gpu en verbeterd toetsenbord

16 reacties

De afgelopen tijd gingen er al talloze geruchten over een nieuwe MacBook Pro. Hij zou onder andere 16-inch display krijgen, in combinatie met een Navi-gpu en nieuwe toetsenbordfuncties. Nu heeft het bedrijf deze laptop - zonder lanceringsevenement - officieel onthuld. Het lijkt erop dat hij de vorige MacBook Pro van 15-inch moet vervangen.

Hij krijgt inderdaad een 16-inch Retina-display dat gebruikmaakt van ips-technologie. Het paneel heeft een 3072 x 1920-resolutie en een maximale helderheid van 500 nits. Een door Apple ontwikkeld laagje metaal helpt deze hoge helderheid te bereiken en minimaliseert de pixel crosstalk, wat visuele artefacten kan veroorzaken. Apple zegt dat hij 'miljoenen kleuren kan weergeven', hij zal dus hoogstwaarschijnlijk geen 10-bit display hebben. Wel ondersteunt hij het dci-p3-kleurenspectrum.

De hardwaremaker lijkt ook goed geluisterd te hebben naar alle klachten rondom het butterfly-toetsenbord; we zijn namelijk weer teruggegaan naar het scissor-mechanisme met een travel-afstand van 1 mm. Dit zou de problemen rondom de korte levensduur van het butterfly-mechanisme moeten oplossen, bovendien zal het toetsenbord stiller zijn tijdens het typen. De pijltjestoetsen zijn weer gevormd als een vertrouwde omgekeerde T, en een 'echte' escape-toets en Touch ID-toets is ook toegevoegd.

De processor is een 6-core Core i7 met een boostkloksnelheid van 4,5 GHz, een 8-core i9 met een boost tot 4,8 en een derde model met dezelfde 8-core en een boost tot 5 GHz is ook beschikbaar. De koeler is met 35% gegroeid en de airflow moet 28% beter zijn, hij moet 12 watt extra af kunnen voeren en dus beter de kloksnelheid van de cpu vast kunnen houden. Aan de processor zit in het basismodel 16 GB ram aan vast in combinatie met een nvme-ssd van 512 GB, maar je kunt ook kiezen voor maximaal 64 GB ddr4-2666 en een ssd van maar liefst 8 TB.

Ook niet onbelangrijk is de grafische chip, dit is een Radeon Pro 5300M met 4 GB gddr6 van AMD, of een Radeon Pro 5500M met dezelfde hoeveelheid geheugen. Een versie met 8 GB zou ook beschikbaar komen. Deze Navi 14-chip moet volgens Apple maximaal 2,1 keer sneller zijn dan de Radeon Pro 560X.

Apparaten aansluiten kan nog steeds via de vier Thunderbolt 3-poorten en via de 3,5mm-jack, draadloos verbinden doe je met wifi 5 (802.11ac) of via Bluetooth 5.0. Wifi 6 wordt niet ondersteund. Apple zegt dat de accu van 100 wattuur de grootste accu is die ze ooit in een laptop hebben gestopt, je kunt tot 11 uur draadloos webbrowsen.

Het basismodel met de 6-core met een 2,6GHz-baseklok krijgt een prijskaartje van 2.700 euro, het basismodel met de 8-core tot 4,8 GHz, 16 GB ram en 1 TB opslag gaat 3.200 euro kosten. Apple verwacht te kunnen beginnen met leveren op 25 tot 27 november.

Bron: Apple

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*