AMD: Zen 3 is compleet nieuwe architectuur, Epyc-CPU's volgen tick-tock-achtig ritme

68 reacties

AMD heeft tijdens de SC19-conferentie omtrent supercomputers een aantal positieve uitspraken gedaan rondom de ontwikkelingen binnen AMD. Zo heeft het bedrijf een aantal nieuwe contracten met grote afnemers van zijn Epyc-processors, en ook de Zen 3-architectuur klinkt veelbelovend.

E-commercegigant Amazon was bij de release van de eerste Epyc-cpu's al één van AMD's belangstellenden. Nu zal Amazon ook Epyc 2-modellen af gaan nemen, om in te zetten in zijn Amazon Web Services-servers. Ook zijn er nieuwe deals gesloten met niet nader gespecificeerde Europese overheids- en onderzoeksinstanties en met het San Diego Supercomputer Center. De Rome-processors gaan ook ingezet worden in Microsofts Azure-service.

AMD's ceo Lisa Su lijkt de positieve ontwikkelingen ook leuk te vinden. Dit was ook terug te zien in de relatief hoge kwartaalomzet en de dalende schulden.

Naast de nieuwe contracten heeft AMD's Forrest Norrod een indicatie gegeven van wat we kunnen verwachten van Zen 3. De architectuur zou geclassificeerd worden als een compleet nieuwe architectuur, met de significante prestatieverbeteringen die je daarbij zou verwachten, zo citeert The Street. Zen 2 zou daarentegen meer een iteratie van de eerste Zen-architectuur zijn. Norrod constateerde ook dat de verbeteringen van Zen 2 ten opzichte van Zen 1 significanter zijn dan wat je van een 'iteratieve vernieuwing' zou verwachten. Zen 2 was clock for clock zo'n 21% sneller dan Zen 1, volgens AMD gaat het om gemiddeld 15% bij een iteratieve verbetering.

Bepaalde toepassingen zouden, zelfs met de nieuwe generatie processors, nog steeds behoefte hebben aan meer cores en een grotere compute-dichtheid. AMD's doel zou daarom zijn om het aantal cores en zaken als de compute-dichtheid, geheugenbandbreedte en i/o-connectiviteit te blijven opvoeren. Eerder nieuws zou impliceren dat Epyc-cpu's met Zen 3 niet gebruik zullen maken van maximaal 4 threads per core. Volgens een gerucht zou de toename in ipc wel een redelijke 10 tot 20% zijn. Ook interessant is dat de bestuurder volgens The Street genoemd zou hebben dat AMD een planning zal volgen dat lijkt op Intels tick-tock-roadmap. Zen 2 maakte daarbij gebruik van een nieuw productieproces (tick), Zen 3 zal daarbij meer verbeteringen in de architectuur (tock) brengen.

Bron: The Street

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*