Onderzoekers maken eerste echte benchmark voor kwantumcomputers

3 reacties

De universiteit van Waterloo heeft een manier gevonden om kwantumcomputers te benchmarken. De nieuwe manier maakt gebruik van een manier die de universiteit 'cycle benchmarking' noemt, en moet een aantal grote problemen omtrent het meten van prestaties van de onbegrepen computers oplossen.

Met de nieuwe manier kunnen meerdere kwantumcomputers beter met elkaar worden vergeleken. Een grafische kaart kun je bijvoorbeeld ook niet alleen beoordelen op het aantal teraflops. Er was ook behoefte aan een manier om te beoordelen hoeveel fouten een kwantumcomputer produceert.

De methode van de universiteit kan consistent bepalen hoe groot de kans is dat een kwantumcomputer een fout maakt bij welke toepassing dan ook bij manier van compilen dat in de quantumcomputerwereld randomised compiling genoemd wordt, met als resultaat dat de vooruitgang tussen versies met een verschillende architectuur op een eerlijke manier kan worden vergeleken. Joseph Emerson, een lid van het Institute for Quantum Computing, heeft samen met Joel Wallman, assistent-professor bij de Faculty of Mathematics aan de universiteit van Waterloo een bedrijf opgericht genaamd Quantum Benchmark Inc.. Deze spin-off van het IQC verleent licenties om de benchmark te gebruiken aan verschillende grote spelers op quantumgebied, waaronder Google. De universiteit publiceerde een paper in het wetenschappelijk blad Nature Communications, getiteld  "Characterizing large-scale quantum computers via cycle benchmarking".

De kwantumcomputer, ook wel quantumcomputer, waar Google vorige maand quantum supremacy mee bereikte.

Bron: University of Waterloo (via Phys.org)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*