Laptops/tablets gesplitst: elk vanaf nu een eigen categorie op Hardware Info

9 reacties

Eerder deze week hebben we een operatie uitgevoerd die al geruime tijd op de planning stond en veel gevraagd werd door bezoekers: de gecombineerde categorie voor Laptops/Tablets is gesplitst in twee afzonderlijke categorieën, Laptops en Tablets respectievelijk. 

Waarom een gedeelde categorie - of juist niet?

De database van Hardware Info heeft veel sterke kanten, waaronder zeer krachtige vergelijkingsmogelijkheden voor zowel specificaties als testresultaten, maar ook een wat minder aspect: specificaties (oftewel kenmerken als gewicht, beelddiagonaal of kloksnelheid, om maar wat voorbeelden te noemen) zijn gebonden aan een categorie - en dat geldt ook voor testresultaten. Wil je dus producten vergelijken, dan moeten ze tot dezelfde categorie behoren.

Nu zal je niet snel een behuizing met een muis willen vergelijken, dus vaak is dat geen beletsel, maar het betekent ook dat we vergelijkbare producten omwille van vergelijkbaarheid soms in één categorie hebben gebundeld. Zo gebeurde rond 2010 met de categorie Laptops/Tablets. Na de introductie van de iPad dat jaar was de geldende wijsheid dat tablets misschien wel notebooks gingen vervangen, en er hoe dan ook een alternatief voor waren. Met de komst van een nieuwe generatie Windows tablets - met touchbediening en een nieuwe interface - leek het voor de hand te liggen deze te willen vergelijken met zowel 'gewone' laptops als nieuwbakken tablets met iOS en Android.

Echter, de geschiedenis heeft anders uitgewezen: laptops zijn nog altijd een springlevende productgroep, die hooguit wat diverser is geworden door de komst van 2-in-1 devices met ofwel een 360-graden scharnier, ofwel een afneembaar toetsenbord. De tabletmarkt kan gevoeglijk worden samengevat als 'iPad en wat Android-apparaten' - qua gebruiksdoel zijn de twee aparte productgroepen gebleven, ondanks recente wijzigingen in bijvoorbeeld iPad OS 13 waarin meer 'pc-achtige' functionaliteit is toegevoegd. Tablets hebben meer gemeen met smartphones, maar we hebben ervoor gekozen om ze een eigen categorie te geven.

Uitzonderingen op de regel

Natuurlijk blijft het zo dat er een handvol Windows tablets is, die zonder toetsenbord worden verkocht - vrijwel alle afkomstig van één fabrikant. Die zijn echter pas volwaardig bruikbaar na toevoeging van een toetsenbord, en we hebben die dan ook onderdeel gelaten van de Laptops categorie. Daar is het nodige interne debat aan voorafgegaan tussen rekkelijken en preciezen, maar naar onze mening is dit de meest zinnige indeling. Het betekent ook dat een kleine handvol 'Android laptops' in de Tablets productgroep is beland: het betreft ook hier uitzonderingen op de regel, en naar onze mening zal geen mens de afweging maken tussen een Windows laptop en zo'n niche-product voor specialistische doeleinden (of gewoon probeersel zonder duidelijke doelgroep).

  • Laptops
  • Tablets

Voor jou als bezoeker betekent dit hopelijk dat je vlotter de producten kunt vinden die je zoekt, al is het niet meer mogelijk een iPad te vergelijken met een Windows laptop. Gezien de vele vragen die we al kregen over het splitsen van deze groepen, hopen we dat dit geen bezwaar gaat zijn.

Vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons weten in de comments (ook als je nog een verkeerd gerubriceerd product aantreft, een melding waarderen we zeer)!

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*