[Pro] Amazons 64-koppige Graviton2-soc voor servers is tot 7 keer sneller dan voorganger

8 reacties

Amazon heeft zijn tweede system-on-a-chip onthuld, genaamd de Graviton2. Deze chip is voorzien van 64 cores, en belooft flinke verbeteringen.

Zo moet hij tot zeven keer beter presteren dan Amazons eerste zelfontworpen arm-chip, terwijl het aantal rekenkernen is verviervoudigd. Hij wordt gefabriceerd op een 7nm-node van een onbekende fabrikant, we weten wel dat de chip in totaal zo'n 30 miljard transistoren huisvest op een oppervlak dat Anandtech op 300 tot 350 vierkante millimeter schat.

De cores maken gebruik van ARM's nieuwe Neoverse N1-architectuur, die voor een groot gedeelte overeenkomen met de Cortex A76-cores van hetzelfde bedrijf. De chip heeft verder 1 MB aan L2-cache per core, en 32 MB aan L3-cache. Alle cores zijn met elkaar verbonden een mesh-structuur met een bandbreedte van 2 terabyte per seconde. Naast de tot zeven keer hogere prestaties zijn de prestaties per core met een factor twee verhoogd, en de toegangssnelheden voor het ddr4-3200-geheugen zijn tot vijf keer hoger ten opzichte van de voorganger. Er komen 64 pcie 4.0-lanes uit de processor, de maximale hoeveelheid ram bedraagt 512 GB per processor voor de voor geheugen geoptimaliseerde serverconfiguraties.

Samen met de nieuwe processor onthulde de e-commercegigant de zesde generatie van deze instances, genaamd M6g, R6g en C6g. Onderstaande tabel laat een aantal typen workloads zien, met de verwachte verbeteringen in prestaties. Helaas is het stroomverbruik nog onbekend.

Amazon EC2-instances ten opzichte van vijfde generatie EC2-instances met Xeon Platinum 8175
SPECjvm 2008: +43% (verwacht)
SPEC CPU 2017 integer: +44% (verwacht)
SPEC CPU 2017 floating point: +24% (verwacht)
HTTPS load balancing met Nginx: +24%
Memcached: +43% performance met lagere latency
X.264 video encoding: +26%
EDA-simulaties met Cadence Xcellium: +54%

Bronnen: Amazon, Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*