Qualcomm zet vol in op 5G met Snapdragon 865 en 765

24 reacties

Qualcomm heeft vandaag op de eerste dag van haar Snapdragon Technology Summit 2019 twee nieuwe smartphone SoC’s aangekondigd. Beide zijn volledig geoptimaliseerd voor 5G  en moeten er volgens Qualcomm aan bijdragen dat 5G volgend jaar gemeengoed gaat worden.

De Snapdragon 865 is Qualcomms nieuwe high-end smartphone chip en opvolger van de bestaande Snapdragon 855. De chip zal volgend jaar de basis vormen voor veel high-end Android toestellen; zo verwachten we dat onder meer de Google Pixel 5, LG G9, OnePlus 8 en internationale versies van de Samsung Galaxy S11 de chip zullen gebruiken. Tijdens de presentatie waren vertegenwoordigers van Xiaomi en Oppo aanwezig die aankondigden de chip in het eerste kwartaal van 2020 te zullen gebruiken in respectievelijk de Xiaomi Mi 10 en een nieuwe Oppo Reno smartphone. Verdere details over deze toestellen werden nog niet bekend gemaakt. Met een beloofde introductie in het eerste kwartaal van 2020 hoeven we dus niet lang te wachten op de eerste Snapdragon 865 toestellen.

De Snapdragon 865 is op alle fronten een stuk sneller dan z’n voorloper en kan gecombineerd worden met Qualcomms eerder jaar aangekondigde X55 5G-modem. Qualcomm belooft met de 865 de hoogste cpu-prestaties, hoogste gpu-prestaties, snelste camera-verwerking en hoogste AI-rekenkracht van alle smartphones SoC’s.

De aankondiging van de Snapdragon 765(G) mid-range smartphone chip is echter nog veel groter nieuws: het is immers de eerste smartphone SoC met een volledig geïntegreerd 5G-modem dat op alle frequenties kan werken. Dit X52-modem is immers geschikt voor zowel de sub-6GHz frequentiebanden als ook de nieuwe mmWave frequenties die veel hogere snelheden moeten bieden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de SoC’s met geïntegreerd 5G-modem van Huawei en Samsung. De integratie van 5G-modems moet ervoor zorgen dat 5G-toestellen een stuk vriendelijker geprijsd kunnen worden.

Qualcomm geeft aan dat de nieuwste 5G-modems pieksnelheden van meer dan 10x de bij 4G gebruikelijke maximum prestaties kunnen bereiken. Zelfs wanneer er geen directe, line-of-sight communicatie tussen het toestel en het 5G-basestation mogelijk is, zouden nog snelheden boven de 200 Megabits per seconde behaald kunnen worden.

2020 moet volgens Qualcomm hét jaar van 5G worden. Tijdens de presentatie gaf Qualcomms CEO Christiano Amon aan dat er inmiddels 230 consumenten 5G-apparaten geïntroduceerd dan wel in ontwikkeling zijn, waaronder tientallen smartphones. Een van de oprichters van de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi gaf tijdens het evenement te kennen volgend jaar meer dan tien verschillende 5G smartphones te willen gaan introduceren, in uiteenlopende prijsklassen. De beschikbaarheid van 5G-netwerken wereldwijd gaat eveneens hard: zo kondigde T-Mobile deze week bijvoorbeeld aan met haar Amerikaanse netwerk inmiddels vrijwel iedere Amerikaan te kunnen bereiken. In Nederland en België hoeven we vooralsnog in 2020 nog geen 5G te verwachten.

Morgen maakt Qualcomm meer details bekend over de Snapdragon 865 en 765. Hiervan zullen we uitgebreid verslag doen.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*