Qualcomm komt met nieuwe chip voor standalone 5G VR/AR-headsets

2 reacties

Waar dag 2 van het Qualcomm Snapdragon Tech Summit 2019 gisteren primair in het teken stond van de introductie van de nieuwe Snapdragon 865 en 765 smartphonechips, stond vandaag een andere nieuwe chip in de spotlights: de Snapdragon XR2 5G is een nieuwe chip met geïntegreerd 5G-modem specifiek gemaakt voor stand-alone VR/AR-headsets.

Waar VR op de PC bij lange na niet het succes is geworden waar veel fabrikanten op hoopten, staan de ontwikkelingen in andere markten alles behalve stil. Voor uiteenlopende (professionele) gebruiksdoelen wordt VR and AR, door Qualcomm voor het gemak samengevoegd tot XR, meer en meer ingezet. In productie, gezondheidszorg, educatie en retail, om maar een aantal bedrijfstakken te noemen, nemen de nieuwe technologieën meer en meer hun intrede. Inmiddels zijn er al meer dan 30 op Qualcomm-chips gebaseerde XR-devices op de markt en Qualcomm verwacht dat de markt voldoende gaat groeien om een nieuwe, volledig voor dit doel ontworpen chip op de markt te brengen.

De nieuwe XR2 chip is de opvolger van de XR1, die onder andere door Google gebruikt wordt in de Google Glass Enterprise Edition 2. Qualcomm belooft bovenal veel betere prestaties. In vergelijking met de Snapdragon 835 – een chip die weliswaar al drie jaar geleden werd aangekondigd – zouden de cpu- en gpu-prestaties verdubbeld moeten zijn en zou vooral de aansturing voor displays flink beter moeten zijn. Voor VR-brillen biedt de XR2 de mogelijk om twee 2500x2500 pixels schermen aan te sturen met 120 beelden per seconde. De problemen van te lage resoluties en verversingsfrequenties worden zo effectief geminimaliseerd. Qua videoprocessing is de XR2 ook bij de tijd gebracht, dankzij ondersteuning voor 8K-video en HDR.

Qualcomm is helaas niet erg scheutig met details over de nieuwe chip. Zo is het op het moment van schrijven onduidelijk wat voor type cpu- en gpu-cores gebruikt worden in de XR2.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*