Intel-CEO verbreedt blik op kansen in de markt, lucht plannen voor 7 nanometer

12 reacties

Bob Swan, Intels ceo, heeft in een interview op het Credit Suisse Technology Conference een aantal opvallende uitspraken gedaan rondom de ontwikkelingen binnen Intel. Zo blijkt uit een transcriptie van Wccftech dat hij denkt dat de dagen van het marktaandeel van 90% in de x86-markt duidelijk voorbij zijn.

30% van de gehele markt is volgens Swan een stuk realistischer. Hij vertelde zelfs dat hij de gedachte dat Intel 90% van de markt in handen moet hebben 'probeert te vernietigen', omdat dit voor een limiterende gedachtegang zorgt. Daardoor zou het bedrijf grote mogelijkheden in de markt laat schieten.

Met die 30% doelt de topman op de total adressable market, en hij is van mening dat dit voor Intel niet meer alleen draait om cpu's - de gehele halfgeleidermarkt zou moeten worden meegenomen in de berekening. Ook gpu's, chips die zich specialiseren in artificial intelligence en fpga's zouden nu onderdeel moeten zijn van Intels tam. Intel verwacht ook dat de halfgeleidermarkt zal blijven groeien, waardoor de omzet van de blauwe chipmaker ook zal moeten toenemen bij een stabiel marktaandeel van 30%.

Helemaal kloppend is Swans analyse niet, want de 90% die hij eerst noemde leek hij te baseren op de marktwaarde van alléén de x86-processormarkt, terwijl hij voor de genoemde 30% alle halfgeleiderchips die worden geproduceerd mee lijkt te nemen. In werkelijkheid zal het aandeel dat Intel voorheen had in de totale halfgeleidermarkt dus waarschijnlijk lager liggen, hoewel men ook moet beseffen dat Intel meer produceert en produceerde dan alleen x86-cpu's.

Hij heeft ook wat laten vallen over de ontwikkeling van 7nm-producten. Voor de verkleining van de voorgaande procedé's werden ambitieuze doelen gesteld volgens Swan, hij noemt verkleiningen van 2,4 keer. Naarmate de nodes kleiner worden, worden dit soort doelen ook moeilijker. Daarom was een verkleining van 2,7 keer voor 14 nm naar 10 nm te ambitieus, zoals hij in juli ook al verklaarde. Voor 7 nanometer zal het daarom de lat wat minder hoog leggen, om het productieprobleem van 10 nanometer te voorkomen. De 7nm-node is daarom eerder 2,0 keer zo klein. Het zal concurreren met 5nm-nodes van andere fabrikanten, zoals van TSMC. Hij verklapt ook dat het eerste product dat op 7 nm gemaakt zal worden in het vierde kwartaal van 2021 op de markt zal komen.

Een Ice Lake-wafer, met chips voor de eerste 10nm-consumentenproducten waar Intel zich uitgebreid over heeft uitgelaten.

Bron: Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*