AMD's CTO: de toekomst brengt nog meer CPU-cores, het wachten is op software

36 reacties

Tom's Hardware heeft een uitgebreid interview gehouden met Mark Papermaster, AMD's chief technology officer. In een gigantisch artikel zet de techsite dan ook uiteen wat de topman verwacht van de halfgeleiderwereld de komende jaren.

Meer rekenkernen en meer 'architecture era'

Om maar met de deur is huis te vallen; op de vraag of er limiet is aan een nuttig aantal cpu-cores antwoordde Papermaster dat hij denkt dat er in de nabije toekomst geen punt van verzadiging is als het aankomt op het aantal rekenkernen. Het grootste probleem is de software-kant, programma's moeten namelijk wel om kunnen gaan met een aanpak die gebruikmaakt van veel threads.

De tweede vraag was of chips langzamer worden naarmate de nodes kleiner worden. Bij bijvoorbeeld Intels Ice Lake-processors zagen we al dat het kleinere proces geen positieve invloed had op de klokfrequenties. Het antwoord luidde dat dit de reden was dat AMD Infinity Fabric heeft bedacht. Door meer chips te combineren kan (een deel van) de prestatie-impact worden opgevangen door meer transistoren aan elkaar te plakken. Hij verantwoordt min of meer Intels nieuwe term, 'architecture era'. De voortgang van processors zou immers minder moeten rusten op verbeteringen in de architectuur, in plaats van in een kleinere node. Ddr5 en pcie 5.0 zitten volgens de cto daarom, niet onverwachts, ook in de pijpleiding. Hij laat zich niet uit over welke architectuur hier als eerste gebruik van zal maken.

Het bedrijf 'heeft momenteel geen aankondigingen gedaan rond smt4'. Sommige applicaties zouden baat hebben bij vier threads per core, andere programma's niet. Papermaster erkende ook het nut van Intels Optane-geheugen. Hij verwacht dat in de toekomst opslag gekoppeld zal zijn aan de i/o-bus. Software zal hier vanwege de eenvoud veel baat bij hebben. Open standaarden als het om i/o-interfaces gaat, zoals het nvme-protocol zullen waarschijnlijk de voorkeur genieten, in plaats van het gebruik van de geheugenbus.

Hete adem van ARM vormt geen bedreiging

In de ingenieurs-kroeg valt het woord 'arm-architectuur' steeds vaker, maar de topman is niet van mening dat het een grote bedreiging gaat worden voor de verkoop van AMD's Epyc-processors. De brede basis van x86 zal hierbij de stevige ondergrond voor AMD vormen. Voor artificial intelligence zal de ondersteuning van Google's bfloat16 door toekomstige AMD-hardware de ondergrond van het bedrijf verstevigen.

Bron: Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*