Western Digital gaat mogelijk ook HAMR gebruiken voor HDD's met capaciteit van 24 TB en meer

11 reacties

Western Digital heeft op het Wells Fargo Technology, Media and Telecommunications Summit verklaard dat het voor flink grotere harde schijven meer gebruik zal maken van 'energy assisted' technieken. Daarbij bedoelt het waarschijnlijk hamr, een techniek waar met name Seagate weg van is.

Onder 'flink groter' verstaat het hdd's van 24 terabyte en meer bytes, de schijven van de toekomst zullen volgens onderzoekers van zowel WD als Seagate schalen tot minstens 50 TB. In de nabije toekomst ziet Seagate het meeste in een techniek genaamd hamr (heat assisted magnetic recording), Western Digital wordt het warmst van mamr (microwave assisted magnetic recording) als het gaat om producten die in de nabije toekomst al op de markt moeten komen. Op de investeerdersmeeting zou Western Digital hebben verklaard dat het mogelijk is dat hamr voor grotere drives interessanter is dan mamr. Daarbij laat het de deur naar het gebruik van beide technologieën voor de lange termijn open. Op de korte termijn zal mamr echter voordeliger voor het bedrijf zijn.

Blocks & Files benadrukt dat WD met 500 patenten ook veel kennis over hamr in huis heeft, net als Seagate. Beide beslissingen zijn dus nog mogelijk. Hamr maakt gebruik van lasers om bits een andere waarde te geven. WD heeft ontdekt dat deze techniek compleet andere platters nodig heeft, terwijl de platters van mamr maar kleine aanpassingen nodig heeft. Dat moet mamr een stuk goedkoper maken. Beide technieken hebben echter een geheel nieuw type lees/schrijfkoppen nodig. Het voordeel van de technieken is een hogere datadichtheid. Mamr zal daarbij als eerste worden ingezet bij schijven van 24 TB en 30 TB, Seagate begint in 2020 met de verkoop van de eerste hamr-schijven van 20 TB. Schijven met smr (shingled magnetic recording) van 20 TB komen al in de eerste helft van aankomende jaar.

Een presentatieslide van Seagate verduidelijkt het potentieel van hamr. Schijven die bestaande technieken gebruiken zijn ietwat tegen een limiet aangekomen wat capaciteit betreft.

Bronnen: Anandtech, Blocks and Files

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*