Kioxia splitst geheugencellen voor potentiële opvolger QLC

1 reactie

Kioxia, voorheen Toshiba Memory, heeft een nieuwe geheugenstructuur ontwikkeld voor nand met een nog hogere dichtheid dan qlc. Twin BiCS Flash is in simpele taal een iets andere geheugencel die in tweeën is geknipt voor een hogere capaciteit. Het wordt vermoedelijk niet op korte termijn ingezet.

De huidige ontwikkeling van nand loopt tegen grenzen aan. Vier bits per cell is al een uitdaging te noemen vanwege het grote aantal voltageniveaus per cell, maar bij vijf bits per cell (plc) speelt dat nog meer. Dat is goed te zien in een eerdere presentatie van Western Digital. Ook neemt het voordeel af naarmate er meer bits per cell geïmplementeerd worden. Meer lagen op elkaar stapelen is wel mogelijk, maar ook niet oneindig.

Twin BiCS kent een andere aanpak. De conventionele ronde cel wordt als het ware in twee halve floating gate-cellen geknipt waar de spanning in gevangen blijft. Hierdoor wordt het aantal geheugencellen verdubbeld, zonder dat er veel meer ruimte nodig is. Kioxia verwacht dat de techniek potentie heeft om qlc-nand te overtreffen.

Het moet gezegd worden dat deze Twin BiCS-techniek niet voor de nabije toekomst is. Het is nog niet direct nodig en verkeert nog in de ontwikkelingsfase. Vermoedelijk wordt eerst voortborduurd op het huidige tlc- en qlc-nand met steeds meer lagen. 

Bronnen: Kioxia, PC Watch

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*