"AMD wordt grootste 7nm-afnemer bij TSMC in 2020 door verdubbeling wafer-afname"

14 reacties

Volgens de Taiwanese site Apple Daily is de verdeling van de wafercapaciteit bij TSMC flink aan het verschuiven. In de tweede helft van 2020 zal Apple namelijk niet langer meer de meeste 7nm-wafers bestellen bij de foundry, maar AMD.

Een belangrijke reden is dat Apple over zal stappen op de 5nm-node voor zijn chips, waardoor het op zijn minst geen significant onderdeel meer zal zijn van de verdeling van 7nm-capaciteit. Tegelijkertijd zou AMD zijn bestellingen hebben verdubbeld, waardoor het bedrijf op plek één zal komen te staan. De top vijf van TSMC's klanten bestaat uit Apple, Hisilicon, Qualcomm, AMD en MediaTek, van groot naar klein. De eerste vier zouden allemaal ongeveer 20% van de productiecapaciteit in handen hebben, MediaTek heeft 13% van de capaciteit.

TSMC doelt op een toename tot 110.000 wafers per maand in de eerste helft van dit jaar voor zijn 7nm-producten, in de tweede helft zou dit kunnen groeien tot 140.000 wafers per maand. AMD zou de gehele extra capaciteit van 30.000 wafers hebben gereserveerd voor zijn eigen producten. Qualcomm zou overstappen op Samsungs 7nm-node met euv voor zijn volgende producten. AMD zal dus veel baat kunnen hebben bij de vrijgekomen productiecapaciteit en daar speelt het duidelijk graag op in. Het bedrijf zal zijn Renoir-chips op de nieuwe node maken, en de huidige Zen 2-chips zullen ook nog gebakken worden op het bestaande productieproces. De Zen 3-chiplets en gpu's met de vernieuwde Navi 2-architectuur zullen gemaakt worden op TSMC's 7nm-procedé met euv.

TSMC zag een record in de toename van productiecapaciteit bij 7 nm.

Bronnen: Apple Daily, TechPowerUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*