De PC-voeding van de toekomst heeft geen 24-pins stekker meer

112 reacties

Intel werkt aan een nieuwe ATX-specificatie waarin twee van de drie traditionele spanningen die een pc-voeding levert verdwijnen. Voedingfabrikant FSP toonde reeds een prototype van zo'n ATX12VO-voeding op CES, maar nu is duidelijk dat de nieuwe standaard al dit jaar het levenslicht gaat zien.

Je pc verbruikt vrijwel alles op 12V

Traditioneel zet een pc-voeding de netspanning uit het stopcontact, in Europa 230 volt, om naar drie gelijkstroomspanningen: 3,3 volt, 5 volt en 12 volt. Een moderne pc verbruikt het leeuwendeel van de energie via de 12V-rail; onder meer de processor en videokaart betrekken hun vermogen vrijwel uitsluitend uit die rails. De overige twee rails worden gebruikt voor onder meer usb-apparaten, ssd's en sommige insteekkaarten, maar in vergelijking met het verbruik op de 12V-rail stelt dat niets voor.

ATX12VO: dag 24-pins, hallo 10-pins!

Een voeding die voldoet aan de ATX12VO-standaard hoeft uitsluitend nog een of meerdere 12V-rails te leveren - de toevoeging staat voor '12 volt only'. Het ontwerp van een pc-voeding wordt daarmee veel simpeler en daarmee potentieel goedkoper. Het moederbord wordt in deze nieuwe opzet verantwoordelijk voor het middels DC-DC-conversie omzetten van 12 volt naar overige benodigde spanningen, zoals 5 volt voor de usb-interface en sata-stroomconnectors.

Omdat de voedingkabel naar het moederbord volgens deze nieuwe standaard veel minder spanningen hoeft te vervoeren, wordt de 24-pins atx-stekker vervangen door een compactere 10-pins connector. De eps- en peg-connectors voor respectievelijk de processor en videokaart blijven onveranderd; die worden immers al uitsluitend voor 12V ingezet. Eventuele overige stroomkabels (sata, fdd, molex) komen in de nieuwe opzet uit het moederbord, en niet langer direct uit de voeding.


FSP toonde op CES al een ATX12VO-voeding met de nieuwe connector. Foto: Kitguru.

Nog dit jaar de eerste voedingen

Het Britse tijdschrift Custom PC meldt dat Intel nog dit jaar groen licht gaat geven voor de ATX12VO-specificatie. In eerste instantie zullen de voedingen vooral bij systeembouwers terechtkomen, die met deze nieuwe standaard zowel ruimte als geld kunnen besparen. Voor de zelfbouwmarkt moet Intel het complete ecosysteem achter zich zien te krijgen: fabrikanten van moederborden en voedingen, maar ook concurrent AMD. Wie zich het BTX-debacle nog herinnert, weet dat dat een hele uitdaging kan worden.


De pin-out van de nieuwe 'main power connector'.

Bronnen: Intel (.pdf), Custom PC, Kitguru

« Vorig bericht Volgend bericht »
0